Cum petreceau Paştele foştii preşedinţi

Paştele a fost sărbătorit diferit de foştii preşedinţi ai României. De la Nicolae Ceauşescu, un ateu convins, care ciocnea ouă roşii şi mânca friptură de miel pe ascuns, până la Traian Băsescu, nelipsit de la slujbele de înviere din ţară, foştii lideri au încercat totuşi să păstreze o relaţie apropiată cu Biserica. O excepţie a fost Ion Iliescu, acesta nu participa la slujbele religioase şi nici nu vorbea despre credinţa sa. 
 
Nicolae şi Elena Ceauşescu se declarau atei şi duceau chiar o luptă înverşunată împotriva bisericii. Cu toate acestea, există multe mărturii că cei doi sărbătoreau Paştele în mare secret şi erau fideli obiceiurilor. De dragul părinţilor şi tradiţiei, dictatorii ţineau aceste sărbători aşa cum fuseseră învăţaţi de mici, potrivit România TV.

Unii martori de la sărbătorile din familia Ceauşescu susţin că bucatele de la masa de Paşte erau sfinţite de un călugar adus în mare taină. Nu lipseau ouăle vopsite, friptura de miel şi drobul. Lui Nicolae Ceauşescu îi plăcea însă cel mai mult cozonacul, după cum povesteşte Suzana Andreiaş, fostul administrator al locuinţelor dictatorului.

„În două ore am făcut cozonac acolo, în vilă, în cuptor. I-au pus în maşină şi i-au luat cu tot cu tăvi la Bucureşti. A treia zi de Paşte, când am ajuns la Bucureşti, am mai văzut doar unul în bucătărie. Şi o întreb pe fata din casă: Olimpia, cine a mâncat, mă, cozonacii ăia? Dumnealor au mâncat, a zis fata. Lui îi plăcea cozonacul simplu, numai cu stafide”, povestea Suzana Andreiaş.

La masa de Paşte, copiii dictatorului chiar ciocneau ouă cu bunicii.

Despre sărbătoarea Paştelui în familia lui Ion Iliescu nu se cunosc multe. Fostul preşedinte ar fi ateu, însă în puţinele interviuri date pe această temă, povestea că în copilărie ţinea datina. Fiu de ţărani, Ion Iliescu îl ajuta pe tatăl său la tăierea mieilor de Paşte, în satul natal, Olteniţa. În perioada în care a fost preşedinte însă, Iliescu nu s-a afişat la biserică la slujba de înviere.

În schimb, fostul şef de stat Emil Constantinescu a încercat să întreţină o relaţie bună cu Biserica şi participa la multe slujbe. În anul 2008, a fost primul preşedinte al României care a participat la slujba de la mănăstirea Putna, unde a petrecut apoi şi Paştele.

Modelul a fost preluat şi de Traian Băsescu, figură nelipsită de la mănăstiri în primii săi ani de mandat. Fostul preşedinte își petrecea Paştele în Moldova şi în Ardeal, unde în noapte de Înviere făcea băi de mulţime. Nelipsită era şi soţia sa, Maria Băsescu. Asta deşi Traian Băsescu a recunoscut că în trecut nu a fost un ortodox practicant

Începând cu 2011, Traian Băsescu s-a retras însă de la aceste manifestări publice. A preferat să-şi petreacă Paştele în familie, departe de presă şi de români, în vila sa de protocol de la Neptun.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.