”Pactul Stat-Mafia”, premieră în competiția Cinepolitica 2015

Share:

Un film revelator despre înțelegerile statului italian cu Mafia, care a făcut vâlvă în 2014 la Festivalul de la Veneția, este unul dintre cele șapte titluri din competiția Festivalului Internațional de Film Cinepolitica (26 — 30 aprilie).

‘The State-Mafia Pact’ / ‘La Trattativa’, regizat de Sabina Guzzanti, dezvăluie modul în care reprezentanți ai statului acționau ca punți de legătură sau agenți ai crimei organizate. Filmul conține trimiteri puternice la realitatea de azi din România, în care o clasă politică și profund coruptă este adusă treptat în fața justiției.

‘Toate informațiile au fost verificate de 1400 de ori înainte’, declara Sabina Guzzanti la Veneția. Autoare a unor documentare critice la adresa fostului premier Silvio Berlusconi — Vivo Zapatero! sau Draquila — l’Italia trembla (Cannes 2010)—, Guzzanti a întâmpinat o puternică opoziție din partea oficialităților, de-a lungul carierei de jurnalist și documentarist.

‘Pactul Stat-Mafia’ pornește de la o speculație veche, aceea că guvernul italian și Mafia siciliană ar fi colaborat în anii ’90 pentru a elimina o serie de procurori și polițiști, culminând cu asasinarea magistraților Giovanni Falcone și Paolo Borsellino, în 1992. Filmul arată, printre altele, că partidul lui Berlusconi, Forza Italia, a fost creat tocmai pentru a-i asigura Mafiei un guvern mai ‘prietenos’.

Docu-ficțiunea este foarte creativă: folosind actori care recreează scene, animație, grafice și imagini reale, Sabina Guzzanti subliniază cât de tare a închis ochii electoratul italian la abuzurile din ultimele decenii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.