Orban respinge acuzațiile Guvernului

0

Guvernul va sesiza DNA pentru încălcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengeşti-Sebeş, cunoscută sub numele de Transalpina, cu firma Romstrade, arătând că proiectul a generat pagube de peste 388 milioane lei. Sesizarea vizează doi foşti miniştri din Guvernul Tăriceanu: Ludovic Orban, la acea vreme ministru al Transporturilor, şi Varujan Vosganian, fost ministrul al Economiei şi Finanţelor. 

Ludovic Orban a declarat că sesizarea Guevrnului este puerilă şi fără fundament, bazându-se doar pe o notă a unui director.”Nu îmi dau seama pe ce se bazează plângerea la DNA, nu găsesc nimic. Sesizarea Guvernului este puerilă și fără fundament! Pe mine nu m-a întrebat nimic Corpul de Control al Guvernului. Nu am fost nici chemat la DNA.

Contractul de credit furnizor este unul legal, care a mai fost utilizat. Corpul de Control se bazează, în acuzațiile împotriva mea, pe o notă a unui director care vorbește despre o discuție cu mine. Eu știu că deciziile se iau pe un act, nu pe o discuție verbală. Dar, și dacă aș fi luat această decizie, nu era nimic ilegal. Singura dovadă că eu aș fi luat acea decizie e ceea ce a spus acel director”, a spus Ludovic Orban, la Antena 3.

Corpul de Control al premierului arată în raport că Ludovic Orban, pe atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care în 2008 a dispus executarea lucrărilor în sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui împrumut contractat de constructor de la o instituţie de credit, care să fie rambursat ulterior de Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finanţare, ceea ce a generat o pagubă de 388,7 milioane lei.

Inspectorii mai arată că Ludovic Orban a promovat în Guvern o hotărâre având ca scop finanţarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, deşi nu a avut avizul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a fost contrasemnată, pentru ministrul Transporturilor, de către secretarul de stat Septimiu Buzaşu şi de ministrul de atunci al Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian. Vosganian a semnat şi nota de fundamentare, deşi nu exista avizul ministerului prin direcţiile de specialitate.

Pentru modernizarea DN 67C, CNADNR a achitat prin ordin de plată, de la bugetul de stat, 49.994.542,18 lei, reprezentând de asemenea o pagubă la buget.

Firma Romstrade era condusă şi atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, judecat în prezent pentru fapte de corupţie în acest contract.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.