Un membru CNA propune instituirea unui Fond audiovizual!

Share:

Valentin Jucan, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, atrage atenția asupra situației financiare a televiziunilor, într-o scrisoare deschisă adresată, marți, președintelui Klaus Iohannis și premierului Victor Ponta, și propune instituirea unui Fond audiovizual.

„Am convingerea că aveți toate datele referitoare la situația financiară în care se află majoritatea televiziunilor importante din România, fie ele generaliste sau axate pe știri și dezbateri.

Din punct de vedere legislativ sau a politicilor fiscale, dezvoltarea audiovizualului din România nu a beneficiat niciodată de sprijinul necesar din partea Executivului sau a Legislativului. Această lipsă de viziune și de reacție la aglomerarea spațiului în care televiziunile își desfășoară activitatea ne poziționează acum în situația de a constata incapacitatea acestora de a mai funcționa în spiritul a ceea ce înseamnă presă independentă”, se arată în scrisoarea transmisă, miercuri, Agerpres.

Potrivit documentului, „piața de publicitate suferă transformări majore, o parte importantă fiind transferată în mediul on-line”.

„Veniturile televiziunilor sunt tot mai mici, iar goana după rating/ venituri creează programe care exhibă lipsa de moralitate și decență. Informarea corectă a publicului este, de prea mult timp, o normă aplicată în funcție de disponibilitatea „sursei” de finanțare a postului de televiziune. Insolvența și falimentul unor televiziuni importante nu pot fi abordate precum ieșirea de pe piață a unor firme nesemnificative.

Consider că, deja, timpul se scurge în defavoarea posturilor de televiziune, existând riscul să ajungem în situația unui colaps audiovizual, încununat și de un faliment al postului public de televiziune — TVR”, susține Jucan în scrisoarea adresată șefului statului și premierului.

Valentin Jucan consideră că „în aceste condiții, proiectele majore ale României și dezbaterile publice necesare pentru consolidarea conștiinței colective în legătură cu reformarea statului vor fi fundamental afectate” și propune un act normativ menit să sprijine televiziunile.

„În calitate de garant al interesului public, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, vă propun un prim pas în sprijinul televiziunilor din România, înainte ca acestea să dispară sau să își piardă definitiv încrederea publicului. Proiectul de Ordonanță de urgență pe care îl supun atenției domniilor voastre reprezintă sprijinul așteptat de televiziuni. Pentru alinierea României la normele Uniunii Europene, în sprijinul programului de trecere a televiziunilor la digitalizare, Guvernul va adopta o Ordonanță în care textul pe care vi-l propun poate fi inclus.

Dumneavoastră, domnule prim-ministru, puteți face primul pas spre salvarea televiziunilor”, se arată în scrisoarea citată.

Potrivit textului de act normativ propus de Jucan, „CNA va urmări și va asigura încasarea resurselor financiare din care se constituie Fondul audiovizual, precum și distribuirea acestora către posturile de televiziune”.

Proiectul arată că Fondul audiovizual se constituie prin colectarea, anuală, a unei contribuții de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe de televiziune prin rețele de comunicații electronice, precum și din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licențelor audiovizuale, prelungirea valabilității licențelor audiovizuale și eliberarea avizelor de retransmisie.

El susține că prin măsurile stipulate în actul normativ televiziunile „vor reveni la normalitate, decență, respect pentru public, iar taxele și impozitele pe care acestea le datorează statului vor putea fi achitate”.

Jucan subliniază că potrivit Legii audiovizualului, membrii CNA sunt garanți ai interesului public și nu reprezintă autoritatea care i-a propus.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.