Băsescu continuă războiul cu Justiția, pe Facebook

Share:

Traian Băsescu a scris pe Facebook că instituţiile care luptă împotriva corupţiei sunt „copleşitor de puternice în raport cu cetăţeanul, fie el martor, suspect sau inculpat”.

Băsescu şi-a început postarea pe Facebook făcând o paralelă între episodul „bileţelului roz”, pe care i l-a trimis Călin Popescu Tăriceanu în 2010, şi situaţia de acum, din justiţia românească. Elena Udrea declara în ianuarie 2007, că în 2005, pe vremea când ea era consilier la Cotroceni, preşedintele Traian Băsescu a primit un bileţel de la premierul Călin Popescu Tăriceanu în care primul ministru îi cerea şefului statului să intervină la Parchet în favoarea lui Dinu Patriciu, relatează Romaniatv.net.

Miercuri seara, Traian Băsescu a scris pe Facebok: „Acum opt ani, un politician, de profesie avocat, vorbea public despre un bileţel trimis de primul ministru preşedintelui României, prin care se cerea o intervenţie a şefului statului la Parchetul General în favoarea unui prieten al expeditorului. Ce nenorocire… presă, politicieni, intelectuali şi ONG-uri voiau răstignirea blondei pentru nemernicie. Astăzi, dacă cel mai mare infractor ar arăta un astfel de bileţel, pe bună dreptate, acelaşi cor ar cere arestarea expeditorului şi, probabil cu jumătate de gură, şi pe a destinatarului. Ce drum extraordinar am parcurs, dar decalajul de 7-8 ani între semnal şi conştientizarea pericolului corupţiei la nivel înalt ne-a costat multe sute de milioane furate. Din cauza acestui decalaj, a fost eficientă propaganda ciracilor turnătorului Felix, a lui Vîntu şi a mai tînărului urmaş al turnătorului, Sebastian Ghiţă”.

Traian Băsescu a deplâns şi situaţia celor ajunşi în zilele noastre în faţa justiţiei, considerând că lupta este inegală, lor nefiindu-le respectat dreptul la libertate, demnitate şi apărare. „Astăzi, când avem instituţii puternice capabile să lupte eficient şi, dacă este nevoie, brutal cu corupţia, capabile să răspundă gravităţii fenomenului, vă trag un semnal de alarmă legat de oamenii care ajung în faţa acestor instituţii copleşitor de puternice în raport cu cetăţeanul, fie el martor, suspect sau inculpat: este vitală respectarea dreptului la demnitate, a dreptului la libertate şi a dreptului la apărare. Aici nu avem dreptul să înregistrăm decalaje între funcţionare instituţiilor anticorupţie, a justiţiei, pe de o parte, şi respectarea drepturilor justiţiabilului, pe de altă parte.

Întârzierea în recunoaşterea corupţiei la nivel înalt ne-a costat sute de milioane. Întârzierea în funcţionarea justiţiei în tandem cu deplina respectare a demnităţii, libertăţii şi dreptului la apărare va costa destine de oameni, iar acest lucru s-a mai întâmplat în România”, a mai scris Traian Băsescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.