Despăgubiri pentru firmele care au fost victimele cartelurilor

Share:

Firmele private care au fost victimele unui cartel sau instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații pot cere despăgubiri în instanță, după ce România va adopta Directiva europeană care prevede acest lucru, a declarat, joi, Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

‘Când cineva încalcă Legea concurenței și face un cartel, se emite o decizie de amendare a acelor companii și amenda se duce la buget, eventual se poate da și o sancțiune penală, deci cineva merge la închisoare. În schimb, cei care suferă, victimele acestor creșteri de prețuri, nu primesc nicio compensație. Ce vrea Comisia Europeană este ca victimele să poată să ceară și ele despăgubiri. Astfel, e mult mai ușor să ceară despăgubiri dacă au dovezi pe care le furnizează statul. Anumite informații existente în dosarele de investigație ce aparțin autorității de concurență se pot comunica victimelor și pe baza acelor dovezi să poată cere despăgubiri în instanță. Undeva în acest an, dacă reușim în vară, dacă nu în toamnă, să transpunem în legislația internă Directiva, iar din acel moment datele Consiliului Concurenței vor fi disponibile pentru victime. Eu mi-aș dori ca printre primele care beneficiază de această nouă oportunitate să fie instituțiile publice care au fost păgubite prin trucări de licitații’, a explicat Chirițoiu.

Întrebat dacă și persoanele fizice pot apela la instanță pentru recuperarea unor astfel de pagube, președintele Consiliului Concurenței a menționat că, în acest caz, lucrurile sunt mai complicate.

‘În ceea ce privește valoarea daunelor acordate victimelor, aici vorbim de marea artă a instanțelor, care vor trebui să estimeze cu cât a crescut prețul față de prețul de piață. Nu avem o ecuație aici, se va analiza de la caz la caz. Dacă firmele sunt victimele unui cartel, pot cere despăgubiri în instanță, dar pentru persoanele fizice lucrul e mai complicat și nu foarte rentabil. Eventual, putem vedea asocieri de persoane fizice’, a afirmat Bogdan Chirițoiu.

Consiliul Concurenței a prezentat, joi, raportul de activitate pe anul 2014.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.