Rusia trimite un nou convoi umanitar în Ucraina

Peste 120 de camioane transportând aproape 1.400 de tone de ajutor umanitar au plecat din Rusia și se îndreaptă spre regiunile separatiste proruse Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei, informează TASS, citând Ministerul rus pentru Situații de Urgență.

Potrivit agenției de presă ruse, acest nou ajutor umanitar, al 24-lea de la mijlocul lunii august a anului trecut, constă în special în alimente, medicamente, materiale de primă necesitate, materiale de construcții, precum și în manuale pentru elevii și studenții din regiune.

Aceeași sursă scrie că în componența convoiului a fost inclus și „personal medical și tehnic pentru acordarea ajutorului necesar șoferilor și persoanelor care însoțesc transportul”.

Din august 2014, Rusia a trimis în estul Ucrainei, teritoriu controlat de insurgenții proruși, peste 30.000 de tone de ajutor umanitar, precizează TASS. Precedentul convoi rus trimis în estul Ucrainei a fost anunțat la 2 aprilie. Anterior acestei date, Kievul a cerut Moscovei „să înceteze încălcarea suveranității Ucrainei sub pretextul așa-numitelor ajutoare umanitare”.

Agenția de presă ucraineană Unian scrie că niciunul din convoaiele ruse trimise în estul ucrainean nu a fost inspectat de partea ucraineană sau de Crucea Roșie și că, de fiecare dată, Ucraina a atras atenția că, prin trimiterea acestor ‘convoaie umanitare’, cu un conținut necunoscut și fără acordul și permisiunea autorităților de la Kiev, Rusia încalcă legislația ucraineană și pe cea internațională.

Surse din Consiliul ucrainean pentru Securitate și Apărare susțin că toate aceste ‘convoaie umanitare’ trimise în teritoriile controlate de separatiști conțin în principal arme și muniții pentru aceștia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.