Autostrada Comarnic-Braşov, construită cu bani de la buget

0

Autostrada Comarnic-Braşov nu va mai fi construită în parteneriat public-privat, a lăsat să se înţeleagă premierul Victor Ponta. El a spus că banii vor veni de la buget. Astfel, contractul cu francezii de la Vinci şi grecii de la Aktor nu va mai fi semnat în conditiile stabilite. Firmele ar fi trebui să construiască drumul pe banii lor, după care statul român l-ar fi achitat în 30 de ani.

Mult discutata autostradă Comarnic-Braşov are parte de încă o amânare. Premierul Victor Ponta anunţă că nu va mai fi realizată în parteneriat public-privat, aşa cum s-a stabilit la sfârşitul lui 2013, când firmele Vinci şi Aktor câştigau licitaţia. Contractul nu fost semnat nici până acum.

„Cel mai probabil, această autostradă va fi construită cu bani de la buget, însă trebuie să avem acei bani”, a spus premierul.

Cu doar o zi in urma, insa, ministrul Transporturilor avea alte planuri. El „avansa” chiar si o data pentru inceperea lucrărilor:  „Autostrada Comarnic-Braşov o vom începe în acest an”.

Autostrada Comarnic-Brasov urma să fie prima din România construită în parteneriat public-privat. De trei ori s-a încercat realizarea ei şi, de fiecare dată, proiectul a eşuat din cauza banilor. De fiecare dată a apărut în această ecuaţie o firmă din Franţa, Vinci.

Autostrada ar fi trebuit să fie gata în 2017. Cel mai recent proiect prevedea concesionarea drumului către firmele Vinci, Aktor şi Strabag pentru următorii 30 de ani. În acest timp, statul român ar fi plătit 8,5 miliarde de euro. O parte din bani ar fi venit din taxa de autostradă de 7 lei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.