Patrimoniu refuzat de Ministerul Culturii

0

Artmark Historical Estate,divizia Artmark specializată în vânzarea de monumente istorice și de artă, aduce la cunoștința publică faptul că Ministerul Culturii și-a declinat interesul de a exercita dreptul de preemțiune al statului în cazul monumentului Castelul Pogány din Retezat, clasat în grupa A a Patrimoniului Național.

Castelul Pogány din Retezat/Hunedoara, unul dintre puținele edificii baroce din Transilvania aflate încă în bună stare de conservare și funcționare, și-a câștigat notorietatea nu doar datorită plasării sale lângă Parcul Național Retezat, dar și datorită istoriei artistice anexe a familiei nobiliare Pogány – parte a elitei transilvănene din secolul XIX.Un nume celebru desprins din această familie este cel al pictoriței Margit Pogány, modelul și iubita lui Constantin Brâncuși. „Domnișoara Pogány” este una dintre cele mai celebre opere ale lui Brâncuși, diferite versiuni ale operei aflându-se la Muzeul de Artă Modernă din New York (MoMA) sau Muzeul de Artă din Philadelphia. Recordul pentru una dintre versiuni, „Domnișoara Pogány II”, a fost stabilit în 1997 la Christie’s New York pentru suma de 5,6 milioane de euro. Domeniul Pogány, format din castel și un parc dendrologic de 17 ha,a fost oferit statului, în cadrul procedurii de preemțiune, pentru valoarea, discountată față de evaluare, de 500.000 euro.

Sub deviza “nu există viitor fără istorie”, Artmark Historical Estate activează pentru punerea în circulație și în valoare și a monumentelor uitate. Cu soluții pragmatice pentru conservarea și valorificarea castelelor și monumentelor de artă, Artmark Historical Estate își propune sărecupereze și prezerve valorile autentice românești prin găsirea pentru acestea a unui proprietar care să le merite.

Începând cu momentul recepționării refuzului Ministerului Culturii de a exercita preemțiunea statului la cumpărarea monumentului istoric, Artmark Historical Estate poate legal proceda la punerea acestuia în vânzare, prin licitație, concurs de oferte sau prin tranzacție privată.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.