Statul Islamic a revendicat atentatul sinucigaș din Afganistan

0

Gruparea Statul Islamic (SI) a revendicat atentatul sinucigaș, soldat cu cel puțin 33 de morți și peste 100 de răniți sâmbătă la Jalalabad, în estul Afganistanului, a anunțat președintele afgan, Ashraf Ghani, relatează AFP.

”Cine a revendicat acest atentat îngrozitor în Nangarhar astăzi ? Talibanii n-au revendicat acest atentat, Daesh (SI) a revendicat acest atentat”, a declarat președintele Ghani. Potrivit AFP, o persoană prezentându-se drept purtător de cuvânt al SI a revendicat atacul printr-un apel telefonic către agenția franceză de presă și pe un site de Internet, fără ca cineva să poată verifica autenticitatea acestei revendicări.

Cel puțin 33 de persoane au fost ucise și alte peste 100 de persoane au fost rănite sâmbătă, într-un atentat sinucigaș comis, potrivit AFP, în fața unei bănci din Jalalabad, mare oraș din estul Afganistanului, lângă frontiera cu Pakistanul, au anunțat autoritățile locale.

Acesta este cel mai sângeros atentat terorist produs în Afganistan din luna noiembrie, când un kamikaze s-a aruncat în aer în mijlocul spectatorilor unui meci de volei, în provincia Paktika, de asemenea învecinată Pakistanului, ucigând 57 de persoane.

Explozia de sâmbătă a survenit în momentul în care funcționari au venit să-și ridice salariile lunare la sucursale locală a Kabul Bank, principala bancă privată din această țară, au precizat autorități ale provinciei Nangarhar, a cărei capitală este Jalalabad.

„Corpurile neînsuflețite a 33 de persoane și peste 100 de răniți au fost aduși la spital”, a declarat, pentru AFP, doctorul Najeebullah Kamawal, directorul spitalului din provincie, majorând astfel bilanțul precedent, care anunța 22 de morți și circa 50 de răniți.

După atentat, bucăți de carne, picioare, capete și o mare de sânge acoperea zona din fața băncii, de unde încercau să se ridice supraviețuitorii însângerați, relatează un jurnalist AFP de la fața locului.

Președintele afgan, Ashraf Ghani, a condamnat vehement acest atac, fatal inclusiv pentru numeroși copii, afirmând că „astfel de atentate teroriste comise în locuri publice” sunt „cele mai lașe”.

Talibanii afgani conduși de mollahul Omar, care au tendința de a nu revendica atentatele care fac victime civile, au negat orice responsabilitate pentru acest atac, care s-ar putea să fi fost comis de grupuscule jihadiste.

Potrivit agenției de presă afgane Pajhwok, citate de TASS, bilanțul de peste 30 de morți și peste 100 de răniți ar fi al unui dublu atentat comis la Jalalabad. O explozie ar fi avut loc lângă o filială locală a Băncii Kabul, iar alta în zona clădirii municipale a Departamentului de informație și cultură, precizează sursa citată.

De asemenea, potrivit Pajhowk, atacul terorist din Jalalabad ar fi fost revendicat de gruparea locală a organizației teroriste Statul Islamic (SI), informație neconfirmată deocamdată de alte agenții de presă.

În timpul ultimelor luni, autoritățile afgane au exprimat în repetate rânduri temeri cu privire la numărul din ce în ce mai mare de jihadiști locali care se raliază SI, organizație ce deține controlul asupra unor ample teritorii în Siria și Irak, notează AFP.

Acest nou atac intervine într-o perioadă în care Afganistanul se confruntă cu o recrudescență a atentatelor teroriste sângeroase, lansate de talibani împotriva guvernului și țintelor străine, în timp ce Washingtonul a decis să-și mențină o parte dintre trupe pe teritoriul afgan.

În data de 10 aprilie, cel puțin 15 civili afgani au fost uciși în două atacuri cu bombă, dintre care unul viza un convoi al NATO, atac revendicat de rebelii talibani.

Alte două atacuri au avut loc în provinciile Nangarhar (est) și Ghazni (sud-est), două regiuni extrem de infiltrate de talibani, care luptă din 2001 împotriva guvernului afgan și a aliaților acestuia din cadrul NATO. Cel mai sângeros atac a avut loc pe un drum din Ghazi, unde o bombă a explodat la trecerea unui microbuz ce transporta numeroși civili.

În aceeași zi, cel puțin 18 soldați afgani au fost uciși, dintre care unii decapitați, în timpul unui atac al talibanilor în districtul Jurm di provincia Badakhshan.

După ce a numărat peste 140.000 de soldați în momentul de vârf al intervenției militare occidentale în Afganistan, în 2010, Forțele NATO și-au redus treptat efectivele în această țară. În prezent, ele numără puțin peste 12.000, majoritatea americani, însărcinați cu încadrarea și formarea forțelor afgane în lupta împotriva talibanilor.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.