Principele Radu și Halep, prezenți la inaugurarea Sălii Mari a TNB

0

Principele Radu, ministrul Culturii, Ioan Vulpescu, și Simona Halep s-au numărat printre invitații premierei de sâmbătă a spectacolului „Înșir’te mărgărite”, regizat de Dan Puric, eveniment ce a marcat inaugurarea Sălii Mari a Teatrului Național București (TNB), după lucrările de renovare și reabilitare.

Printre personalitățile prezente la eveniment s-au mai numărat membri ai Guvernului precum ministrul Justiției, Robert Cazanciuc, și ministrul Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, autorități din administrația locală — primarul Sectorului 2, Neculai Onțanu, pianistul Dan Grigore și actorul Mircea Albulescu, informează Agerpres.

Directorul Teatrului Național București, Ion Caramitru, a vorbit, înaintea spectacolului, pentru publicul invitat, despre ce au însemnat pentru Teatrul Național lucrările de reabilitare. El a menționat faptul că, în urma lucrărilor de aproximativ patru ani, a fost îndepărtată de pe clădirea TNB „fațada de tip coreean care a dus în derizoriu o lucrare de excepție”. „Teatrul a revenit la forma lui inițială, cu refaceri substanțiale (…) Mai în glumă, mai în serios, vă pot spune că ne aflăm într-un adăpost antiseismic garantat până la un cutremur de 9 grade și că reconstrucția teatrului a cuprins și o întreagă muncă de reconfigurare a interiorului”, a adăugat Caramitru, care a mulțumit „guvernului României, în diferitele lui ipostaze”, pentru eforturile făcute pentru finanțarea lucrărilor la clădirea TNB.

Caramitru a salutat, de asemenea, prezența în sală a Simonei Halep, care a fost aplaudată de public.

La rândul său, ministrul Vulpescu a vorbit despre importanța redeschiderii Sălii Mari a TNB și a spațiilor de spectacol ale instituției. „Cred că este pentru toți cei prezenți în această sală și pentru publicul iubitor de teatru din țară, cu adevărat un eveniment (…) Teatrul este și o poveste de la om la om. Și renovarea acestui teatru este o poveste de la om la om începută în anii ’60. Oameni extrem de diverși ca gândire”, a spus ministrul, care a apreciat că finalizarea lucrărilor la TNB este un „vis împlinit”.

„Inaugurând astăzi clădirea Teatrului Național București dăruim României și capitalei ei unul dintre cele mai mari și mai moderne centre culturale cu care Europa se poate mândri”, a afirmat ministrul.

Vulpescu și-a încheiat discursul cu un citat din piesa „Furtuna” de Shakespeare. „Îmi vine în minte o replică a lui Prospero : ‘Suntem făcuți din același material cu care se țes visele’. În această seară e un vis care se împlinește”, a spus Vulpescu.

Prezent la eveniment a fost și arhitectul Romeo Belea, care a condus lucrările de renovare și care a semnat proiectul inițial al clădirii TNB. El a declarat că următorul pas, după încheierea lucrărilor, este punerea în funcționare a spațiilor, cu toată complexitatea lor. „În fiecare foaier este expoziția unui mare artist și sunt cafenelele”, a spus arhitectul.

De asemenea, Belea a explicat că statuile din foaier, reprezentând personalități ale teatrului universal și românesc, precum Moliere, I.L. Caragiale, Grigore Vasiliu Birlic și Lucia Sturdza Bulandra sunt semnate de nume mari ale artei românești, precum Dimitrie Paciurea sau Cornel Medrea și pun în valoare „bogăția” din depozitele teatrului.

„Cu Caramitru am luat din depozitele teatrului tot ce era mai valoros (…) Uitați-vă la autori pentru că autorii sunt cel puțin la fel de celebri ca cei pe care i-au făcut. E o scoatere afară a bogăției averii teatrului care este colosală”, a spus Belea.

La rândul său, pianistul Dan Grigore a afirmat că noua clădire a TNB este „un lăcaș de cultură de clasă”. „Sper să nu fie o probă sportivă, cum era înainte de a fi renovat, fiindcă erau foarte multe scări și foarte puțină lume era amatoare de urcat scări (…) Îmi pare foarte bine că avem un lăcaș de cultură de clasă. La așa conținut trebuia și așa o formă”, a spus Grigore.

Printre cei prezenți s-au mai numărat secretarul de stat Raed Arafat, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, directorul Operei Naționale București, Răzvan Ioan Dincă, președintele director general al TVR Stelian Tănase și Ion Țiriac.

Inaugurarea noii Săli Mari a TNB marchează încheierea lucrărilor de reabilitare și deschiderea în totalitate a TNB pentru public, urmând ca, în vară, să fie deschis și Amfiteatrul în aer liber, cel de-al șaptelea spațiu din clădirea reabilitată și modernizată.

Proiectul de reabilitare și consolidare a clădirii TNB a durat patru ani și a fost finanțat de Guvern și de Banca pentru Dezvoltare a Consiliului Europei, costurile totale fiind în jur de 65 de milioane de euro.

În martie 2011, în cel de-al doilea mandat de manager al TNB deținut de Ion Caramitru, a început propriu-zis acest proiect. Prima parte a presupus îndepărtarea unei structuri de beton de aproximativ 1.500 tone, care fusese adăugată în 1983 și care încărcase clădirea, afectându-i structura de rezistență.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.