1,5 milioane de copii mor anual pentru că nu sunt vaccinaţi

Share:

Aproximativ 22 de milioane de copii din întreaga lume nu primesc vaccinurile necesare pentru a fi imunizați contra unor boli care le pot provoca moartea.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a atras atenţia, cu ocazia Săptămânii Mondiale a Imunizării, că unu din cinci copii — majoritatea din țările cele mai sărace de pe glob — nu beneficiază de cele trei doze obligatorii de vaccin numite DTP3 (contra difteriei, tetanosului și a tusei convulsive).

În plus, Organizația a tras un semnal de alarmă legat de situația din state precum India, Pakistanul, Nigeria, Congo, Etiopia sau Afganistan.

„Este motivul pentru care, cu ocazia săptămânii imunizării, încercăm să creștem gradul de conștientizare în legătură cu importanța crucială pe care vaccinarea o are în salvarea de vieți omenești”, a declarat, într-o conferință de presă, Jean-Marie Okwo-Belé, director pe probleme de imunizare în cadrul OMS, scrie Agerpres.

„În fiecare an, 1,5 milioane de copii mor din cauza unor maladii care ar putea fi în totalitate evitate”, a subliniat Okwo-Belé, adăugând că, prin vaccinare, ‘anual se evită decesul a 3 milioane de persoane, majoritatea copii’.

Rata de vaccinare la nivelul planetei a crescut de la 5 % în anii 1970, la 80 % în majoritatea țărilor, în prezent. În anul 2013, 129 de state aveau un nivel de vaccinare de cel puțin 90 %.

OMS consideră că pentru a ameliora nivelul de imunizare al populației este nevoie de resurse suplimentare, integrarea programelor de imunizare în serviciile de bază din domeniul sănătății, întărirea sistemului de sănătate, în special în țările sărace, precum și de asigurarea unor controale adecvate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.