Iohannis cere reexaminarea legii asigurării locuinţelor

Share:

Preşedintele Klaus Iohannis, a semnat joi cererea de reexaminare a legii privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor. În acest sens, se atrage atenţia asupra faptului că odată cu promulgarea legii, proprietarii clădirilor din clasa I de risc seismic, vor fi puşi în situaţia de a nu putea încheia nicio poliţă de asigurare a locuințe

Cerere de reexaminare vizează modificarea şi completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren şi inundaţiilor.

Potrivit cererii trimise preşedintelui Senatului, „realizarea scopului avut în vedere de legiuitor impune însă o serie de clarificări, de natură să asigure, pe de o parte, respectarea obligaţiei de a încheia o asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale, iar pe de alta, să nu interfereze cu principiile bunei funcţionări a pieţei asigurărilor de locuinţe.”

Astfel, în document se mai menţionează faptul că prevederile legii pot avea drept consecință „afectarea raporturile dintre părțile contractului de asigurare și, de asemenea, pot conduce și la perturbarea activității din domeniul asigurărilor.”

În consecință, apreciem că aspectele procedurale care vizează posibilitatea de îmbunătățire a stării de fapt ar trebui abordate cu un plus de atenție, astfel încât respectarea obligativităţii de a încheia o poliţă de asigurare obligatorie împotriva dezastrelor naturale (PAD) să nu interfereze cu principiile bunei funcţionări a pieţei asigurărilor de locuinţe”, se mai arată în cererea de reexaminare.

Conform documentului, având în vedere prevederile legii care impun „o restricţie referitoare la încheierea asigurărilor facultative de către societăţile de asigurare-reasigurare autorizate să practice riscuri de catastrofă, apreciem că promulgarea legii va conduce, tocmai pentru cele mai vulnerabile proprietăţi, la îngrădirea dreptului proprietarilor de a-şi proteja imobilele, punându-i în imposibilitatea de a încheia orice fel de asigurare a locuinței.”

Totodată, în cererea de reexaminare se menţionează şi despre procedura de legiferare, actul trebuie să fie adoptată de ambele Camere ale Parlamentului.

„Considerăm că legea, în forma transmisă la promulgare, fiind adoptată numai de către Camera Deputaților, nu respectă procedura parlamentară de adoptare a legilor și contravine jurisprudenței constante a Curții Constituționale, potrivit căreia legea este un act ce trebuie adoptat de Parlament, în conformitate cu principiul bicameralismului, consacrat de prevederilor Art. 61 alin. (2) din Constituție”, se menţionează în document.

 

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.