Producătorii de medicamente generice vor recalcularea prețurilor

0

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR) a solicitat joi Ministerului Sănătății recalcularea prețului la medicamentele generice, în acord cu recomandarea Consiliului Concurenței de a nu se aplica în calculul prețului medicamentelor generice referențierea permanentă la 65% din prețul medicamentului inovativ corespunzător.

Totodată, APMGR a cerut premierului Victor Ponta să se implice în această problemă, deoarece situația este „extrem de gravă”, îndeosebi pentru producătorii locali de medicamente generice, iar fabricile din România riscă să intre în colaps în momentul în care vor fi obligate să pună pe piață medicamente „sub costul de producție”.

„Raportarea repetitivă la prețul medicamentului inovativ este anticoncurențială și acționează ca o barieră pentru medicamentele generice și pentru libera concurență pe piața medicamentelor, punând obstacole suplimentare producătorilor de medicamente generice. Este esențial ca autoritățile să înțeleagă anormalitatea situației și să o corecteze, pentru a preveni colapsul industriei locale, care produce exclusiv medicamente generice”, a declarat directorul executiv APMGR, Laurențiu Mihai, potrivit unui comunicat de presă.

Producătorii de medicamente generice susțin că au depus deja documentația solicitată de autorități pentru recalcularea prețului la medicamente, însă atrag atenția asupra interpretării „incorecte și discriminatorii” dată de Ministerul Sănătății prevederilor privind modul de stabilire a prețului medicamentelor generice, prevăzut de Ordinul 75/ 2009 pentru aprobarea Normelor privind modul de calcul al prețurilor la medicamentele de uz uman.

„Interpretarea Ministerului Sănătății asigură o protecție suplimentară și neconcurențială medicamentelor inovative, chiar și după data de expirare a brevetului acestora, prin faptul că obligă producătorii de medicamente generice să-și raporteze continuu prețurile la 65% din prețul medicamentelor inovative corespunzătoare”, susțin producătorii de medicamente generice.

Potrivit APMGR, calcularea prețului medicamentelor generice pe baza unei referențieri „circulare” va forța producătorii de medicamente generice să scadă prețul multor produse sub limita rentabilității, ceea ce va duce la dispariția de pe piață tocmai a medicamentelor ieftine, folosite de cei mai mulți pacienți.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.