Băsescu, atac dur la adresa lui Iohannis și Ponta

Traian Băsescu a postat, vineri, un mesaj pe Facebook, în care acuză, că pe fondul „dezinteresului” preşedintelui şi premierului în cazul românului răpit în Burkina Faso, a fost adus în spaţiul public episodul răpirii jurnaliştilor în Irak. Fostul preşedinte spune că ceea ce „a stârnit furia” a fost readucerea în ţară a lui Omar Hayssam şi precizează că, dacă ar mai fi avut ceva timp, „şi Mohamed Munaf, alt ticălos, ar fi fost recuperat.

Iulian Gherguţ a fost răpit pe 4 aprilie de cinci bărbaţi înarmaţi, de la o mină din Burkina Faso, acesta fiind căutat în trei ţări africane. Bărbatul de 40 de ani era responsabil cu paza unei mine de mangan, deţinută de omul de afaceri român Frank Timiş, relatează Romaniatv.net. „De aproape o lună, cetăţeanul român Iulian Gheorghe a fost răpit în Burkina Faso. Este drept că preşedintele ţării şi premierul îşi aduc aminte de acest lucru doar dacă sunt întrebaţi de presă. Şi pe acest fond, de cîteva zile în spaţiul public revine episodul răpirii ziariştilor din Irak.

Iar pentru a masca dezinteresul pentru soarta românului răpit, reţeta propagandei este să scoată cîte un palavragiu la televizor care să presupună cît de ilegal au fost recuperaţi cei trei ziarişti răpiţi în Irak în 2005 şi să facă tot soiul de conexiuni fără nici o legătură cu realitatea, legate de traficul de armament sau de beneficii băneşti obţinute de pe urma răpirii ziariştilor.

Probabil cei care l-au ajutat pe Omar Haysam să fugă din ţară n-or să-mi ierte niciodată că mi-am asumat recuperarea ziariştilor cu devoalarea acțiunii ticăloase a unui sirian devenit cetățean român şi la un pas să devină deputat PSD. Dar dacă ceva le-a stîrnit furia, acest lucru a fost readucerea în ţară a lui Omar Haysam. Dacă aş mai fi avut ceva timp şi Mohamed Munaf, alt ticălos, ar fi fost recuperat cu toată cetăţenia lui americană.

Eu am tratat răpirea cetăţenilor români ca fiind o agresiune teroristă la adresa statului şi am acţionat în consecinţă. Alţii, îşi ascund indiferenţa şi neputinţa la umbra celulelor de criză de la MAE sau a unor palavragii obsedaţi chemați pe la televiziuni. Dar reţineţi : dacă grupările teroriste vor simţi că suntem indiferenţi sau neputincioşi, vom avea tot mai mulţi cetăţeni răpiţi aiurea prin lume.

Așa că, domnilor Ponta și Iohannis treziți-vă și puneți în mișcare toată forța instituțiilor statului. Dacă nu știți, vă spun eu că este imposibil să nu avem resurse în Africa de West. Nu faceți din Iulian Gheorghe simbolul neputinței voastre și a României, pentru că vor plăti români nevinovați, nu voi.”, a scris Traian Băsescu pe Facebook.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că a fost în contact permanent cu ministrul de Externe şi cu celula de criză în cazul răpirii românului din Burkina Faso.”Preşedintele trebuie să aibă curajul să nu se exprime chiar în fiecare chestiune. Dacă doriţi să luăm cazul nefericit al românului răpit, pot să vă spun că am fost în fiecare zi în contact fie cu ministrul de Externe, fie cu celula de criză care a fost stabilită imediat în conformitate cu legislaţia. Nu trebuie să ies eu la microfon şi să spun ce să facă oamenii, ei ştiu foarte bine ce e de făcut. Sunt proceduri destul de complicate, dar foarte bine clarificate. Nu cred că trebuie să comentez eu personal orice eveniment”, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, la finalul consultărilor cu partidele parlamentare, după ce a fost întrebat de lipsa de reacţie în cazul cetăţeanului român răpit în Burkina Faso.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.