Cazul Șova umple paharul nesimțirii politice

0

Disprețul clasei politice continuă să atingă, cu fiecare zi, accente cronice, greu de digerat chiar și de cel mai dezinteresat cetățean. Circul făcut de liderii politici, de senatori, în special de președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, în cazul Șova este de neacceptat, de netolerat, într-un stat ce se pretinde a fi unul de drept. Cât timp actorii politici nu vor înțelege că singura lor menire este să apere interesele celor care i-au trimis în Parlament și implicit ale României nu se va schimba nimic în direcția dorită de milioanele de cetățeni. Comportamentul discreționar, abuziv, disprețuitor, al lui Ponta, Tăriceanu, Șova și al celor care îi susțin și care fac parte din marea gașcă politică a guvernării, contribuie la decredibilizarea accentuată a actualei clase politice.

Tot acest schimb interminabil de mesaje, amenințări, avertismente, între Palatul Cotroceni, DNA, CCR, comisia juridică, Biroul Permanent și plenul Senatului, arată degringolada totală în care se află România anului 2015. Fiecare instituție a statului român este politizată până la refuz, inclusiv Curtea Constituțională, iar de aici până la dispute eminamente politice nu mai este decât un pas.

Pentru cei neavizați pot părea surprinzătoare, de neînțeles, accentele cu iz de disperare ale lui Tăriceanu în privința apărării lui Șova. De unde până unde atâta vehemență în cazul comportamentului președintelui Senatului?

Lucrurile sunt, însă, extrem de simple. Ca și explicația acestui interminabil scandal. Dan Șova este un apropiat al premierului care știe alarmant de multe lucruri despre Ponta. Punct! Și cum Ponta continuă să mimeze echidistanța, la înaintare a fost scos Călin Popescu Tăriceanu, cel care a fost cadorisit de Ponta cu demnitatea numărul doi în statul român. Iar Tăriceanu trebuie să facă jocurile politice ale susținătorului său. Cine este Tăriceanu în 2015 din punct de vedere politic? Un politician care conduce un partid de buzunar, Partidul Liberal Reformator, gășcuță politică împinsă la guvernare doar prin bunăvoința lui Ponta. Tăriceanu mai este urmat de unii așa-ziși liberali doar pentru că PLR se află la guvernare și ocupă funcții de miniștri, secretari de stat, șefi de agenții…

Și cum nu puțini sunt cei care știu cum a dispărut misterios-în timpul mandatului de ministru al Transporturilor al lui Dan Șova- contractul încheiat cu Bechtell și mai ales cine a fost în spatele acestei mizerii atunci explicațiile susținerii lui Șova devin pe cât de clare, pe atât de evidente!

La fel de ipocriți sunt și liderii noului PNL cei care tratează acest subiect doar prin prisma avantajelor electorale. Aceștia au uitat subit de modul jenant în care l-au scăpat din ghearele DNA pe Varujan Vosganian, până mai ieri marcant lider liberal. Astfel că niciuna dintre găștile ce se luptă de dimineața până seara pe frontul politicii nu pare dispusă să iasă din peisajul grotesc al intereselor politice.

Unica miză a acestui necruțător război care lovește în plin o populație ajunsă pe culmile disperării este Puterea, menținerea și/sau după caz preluarea guvernării și a privilegiilor care decurg de aici. În rest, totul se reduce la discursuri din care curg râuri de demagogie, diversiuni de cea mai joasă speță și tone de iluzii vândute cu nonșalanță alegătorilor. Din păcate, actuala clasă politică nu se poate reforma. Liderii săi preferă să mimeze neconvingător dorința de reformă fără a face, însă, un pas, fie cât de mic în această direcție.

În 2016 urmează un nou val de alegeri. Este evident că lupta pentru Putere se va intensifica, mai ales că președintele Iohannis pare incapabil să răspundă uriașelor așteptări ale milioanelor de votanți care au crezut în el. Ponta va rămâne premier până în 2016, în timp ce găștile pesediste respectiv liberale vor continua să facă ceea ce știu să facă: să se lupte, cu disperare, pentru fiecare vot. În disprețul unei realități tot mai alarmante și a unui viitor tot mai sumbru.

Un editorial de Iulian Badea

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.