SUA vor livra Israelului avioane militare F-35 anul viitor

0

Statele Unite vor livra anul viitor noi avioane militare F-35 Israelului pentru a-i permite aliatului lor să-și mențină poziția militară în Orientul Mijlociu, a anunțat vicepreședintele american Joe Biden, relatează Reuters.

În cadrul unui eveniment organizat la Washington cu ocazia Zilei independenței Israelului, Joe Biden a spus că F-35 este cel mai bun avion militar american, iar Israelul va deveni singura țară din Orientul Mijlociu dotată cu acest model.

În urmă cu trei săptămâni, Barack Obama a declarat că un Israel slăbit ar reprezenta un ‘eșec’ al președinției sale și și-a reafirmat solidaritatea cu aliatul său tradițional, în pofida recentelor divergențe legate de acordul privind programul nuclear iranian.

Liderul de la Casa Albă a menționat că un Israel slăbit ar însemna nu doar un eșec strategic, ci și un eșec moral, și a adăugat că niciun dezacord între SUA și Israel nu ar putea distruge ceea ce le unește.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a denunțat de mai multe ori acordul-cadru în domeniul nuclear dintre Teheran și țările din Grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania), pe care îl consideră un ”acord foarte prost”, susținând că în virtutea acestuia Iranul își va menține o infrastructură nucleară extinsă.

Obama și Netanyahu au avut divergențe și cu privire la procesul de pace din Orientul Mijlociu, în contextul în care Israelul se opune creării unui stat palestinian independent cu capitala în Ierusalimul de Est, iar Washingtonul încearcă găsirea unei soluții bazate pe coexistența a două state (unul israelian și unul palestinian).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.