Prețul medicamentelor inovatoare și generice, publicat simultan

0

Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a solicitat vineri Ministerului Sănătății ca procesul de reavizare a prețurilor medicamentelor, care este în desfășurare, să se realizeze cu respectarea tuturor prevederilor legale în vigoare și cu aplicarea corectă a acestora pentru toți producătorii de medicamente, în mod unitar și nediscriminatoriu, producători de medicamente originale sau generice.

Potrivit unui comunicat de presă al ARPIM, publicarea unei variante distincte a Catalogului Național de Medicamente (CANAMED) care să includă prețul revizuit numai în cazul medicamentelor inovative (originale) nu are „nicio bază legală și va avea un impact negativ” atât asupra producătorilor de medicamente, cât și asupra pacienților, informează Agerpres.

ARPIM solicită Ministerului Sănătății „un tratament nediscriminatoriu în ceea ce privește revizuirea prețurilor medicamentelor originale și generice”.”Pentru ca statul român să reușească să obțină economiile anticipate și să creeze spațiu bugetar care să ofere pacienților acces la medicamente de ultimă generație, este esențial ca mecanismul de revizuire a prețurilor să se aplice tuturor medicamentelor, fără discriminare. Mai mult, subliniem că este injust ca producătorii de medicamente originale să fie singurii care susțin sistemul de sănătate prin alinierea prețurilor conform noilor prevederi”, a declarat directorul executiv ARPIM, Dan Zaharescu, citat în comunicat.

Totodată, ARPIM susține că în calcularea prețurilor efectuată de Ministerul Sănătății apar „numeroase discrepanțe” față de prețurile depuse de producătorii de medicamente originale iar autoritățile au obligația de a comunica direct către producători deciziile adoptate cu privire la prețuri și motivele care au stat la baza lor.

„Toate aceste neclarități trebuie rezolvate împreună cu producătorii, astfel încât varianta finală a CANAMED să fie una corectă și completă, care să nu pericliteze prezența anumitor medicamente pe piață”, mai susține ARPIM.

Potrivit sursei citate, România este țara cu cele mai mici prețuri la medicamente din Europa și „singura” care are un sistem de clawback prin care industria „suportă întregul deficit” financiar dintre consumul real și bugetul alocat medicamentelor.

„În acest context, considerăm benefică și salutăm decizia de a solicita expertiză tehnică din partea Comisiei Europene pentru identificarea unui nou mecanism de stabilire a prețurilor și ne arătăm întreaga disponibilitate de a contribui la acest proces cu experiența internațională pe care membrii noștri o au în domeniu. Astfel, va putea fi creat un cadru economic care să permită accesul pacienților la medicamente și care să asigure un mediu de afaceri predictibil, sustenabil și stabil ce va permite companiilor farmaceutice să continue operațiunile în România”, afirmă reprezentanții producătorilor de medicamente inovative.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.