Ministerul de Finanțe își dorește un nou acord cu FMI
Ministerul de Finanțe și-ar dori un nou acord cu Fondul Monetar Internațional, deoarece ar fi un motiv în plus ca România să se poată împrumuta mai ieftin și ar folosi și la imaginea țării, la ratingul de țară, a declarat ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici.
„În mod normal, strict legat de Ministerul de Finanțe, desigur ne dorim un nou acord, pentru că este un motiv în plus ca România să se poate împrumuta mai ieftin, să-și poată continua această abordare, ca imagine, ca rating de țară. Sunt elemente care contează în contextul economic”, a explicat Teodorovici, într-o emisiune TV.
Acesta a subliniat însă că, pentru a discuta despre un nou acord, în primul rând trebuie încheiat în bune condiții actualul acord de finanțare cu instituțiile financiare internaționale, care expiră în septembrie.
„În primul rând, trebuie să-l încheiem pe acesta care este în derulare și are ca termen de finalizare septembrie 2015. Îl vom încheia cu siguranță și în condiții bune. Așa au fost și discuțiile la Washington, la ultima misiune pe care am avut-o în această zonă. Am discutat cu Fondul Monetar, cu Comisia Europeană, cu Banca Mondială. Ei așteaptă în continuare ca ceea ce ne-am angajat ca și Guvern să implementăm să și facem până la final.(…) Au fost întârzieri, dar de acum încolo până la final de an trebuie să facem cel puțin ceea ce Fondul și Comisia Europeană cer pentru ca acest acord să se închidă în bune condiții și să putem discuta despre un posibil nou acord cu Fondul Monetar”, a afirmat ministrul Finanțelor.
Oficialul MFP a menționat că organismele internaționale trebuie să vadă că, deși sunt unele întârzieri, există voință și determinare pentru ca măsurile stabilite să fie implementate.
„Ei trebuie să vadă foarte clar că ceea ce ne-am angajat că facem să și demarăm. Acum, nimeni nu poate să spună că, dacă un proces este puțin întârziat, adică lansăm procedurile efective, dar ele durează din anumite motive….Ei vor să vadă că într-adevăr există voință și determinarea Guvernului să facă acele măsuri. În primul rând, trebuie spus foarte clar: aceste măsuri trebuie implementate dincolo de obligația noastră în acest acord. Asta am spus-o foarte clar și la Banca Mondială și la Comisie. Eu, ca ministru de Finanțe, noi, ca și Guvern, nu implementăm măsurile acestea pentru că cineva ne cere. În primul rând ar trebui ca asta să fie abordarea, pentru că sunt măsuri bune și pentru economia românească”, a precizat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finanțelor anunța, pe 21 aprilie, că o misiune tehnică a Fondului Monetar Internațional (FMI) și Comisiei Europene va veni la București în perioada 19 — 26 mai, pentru discuții pe Codul fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu FMI și Comisia Europeană.
„În luna mai vor veni la București. Între 19 și 26 mai va avea loc la București o misiune tehnică, discuții tehnice pe Codul Fiscal și stadiul implementării măsurilor cuprinse în programul cu Fondul Monetar și Comisia Europeană. Au fost deja câteva acțiuni pe care le-am întreprins la întoarcerea de la Washington, măsuri care erau oarecum întârziate în programul cu FMI și CE. O să le aflați. Trebuie discutate în Guvern și aprobate”, a spus Teodorovici.
Pe 16 aprilie, o delegație din România, condusă de Eugen Teodorovici, a fost la Washington, pentru a discuta cu reprezentanții Fondului Monetar Internațional (FMI), Comisiei Europene și Băncii Mondiale.
Anterior, în perioada 27 ianuarie-10 februarie, o misiune a Fondului Monetar Internațional, condusă de Andrea Schaechter, s-a aflat în România pentru a treia evaluare a acordului preventiv aflat în derulare. Primele două evaluări ale actualului acord au fost realizate în prima parte a anului trecut.
Premierul Victor Ponta a anunțat pe 9 februarie că Guvernul nu s-a înțeles cu partenerii financiari internaționali în privința creșterii prețului pentru gazele naturale și a restructurărilor din complexurile energetice Hunedoara și Oltenia, motiv pentru care nu va fi semnată încă o scrisoare de intenție, adăugând însă că restul obiectivelor sunt îndeplinite.
Potrivit premierului, acordul cu FMI a rămas în vigoare, iar cele două probleme nesoluționate urmau să fie rediscutate în luna aprilie.
România are în derulare cu FMI un acord stand-by de două miliarde de euro din care autoritățile nu au accesat fonduri până în prezent. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia românească de eventuale șocuri pe piețele financiare.