Maramureş, Transilvania, Crişana și Banat, reprezentate la Bruxelles

0

Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului pe lângă Uniunea Europeană a fost lansată, sâmbătă, la Bruxelles, cu prilejul deschiderii Festivalului Primăvara Românească la Bruxelles. Iniţiatorii proiectului sunt europarlamentarii Victor Negrescu, reprezentant al judeţului Alba şi al zonei Ardealului, şi Emilian Pavel, care reprezintă judeţul Bihor şi zona Crişanei.

Delegaţia Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului este un proiect realizat după modelul regiunilor din Franţa, Italia sau Spania, al provinciilor din Polonia sau al landurilor din Germania, care au o reprezentare directă la nivelul instituţiilor europene, şi îşi propune să promoveze oportunităţile oferite de aceste patru regiuni, tradiţiile culturale, oferta turistică, dar şi oportunităţile economice şi de investiţii pentru zona de vest a României. Sediul delegaţiei va fi la Arthis, Casa de cultură belgo-română, care a şi sprijinit proiectul celor doi iniţiatori, relatează Romaniatv.net.

Scopul unor astfel de delegaţii ale regiunilor este existenţa unor legături cât mai directe între structurile de reprezentare locală şi instituţiile europene, pentru acces mai uşor la fonduri europene şi mai multe şanse de a atrage investiţii şi de a se dezvolta. Delegaţia va organiza periodic evenimente la Bruxelles, oraş considerat „capitala” Europei, conferinţe în cadrul instituţiilor europene, va promova branduri locale şi va susţine iniţiative locale în domeniul cultural, turistic sau economic.

Europarlamentarul Victor Negrescu a afirmat că proiectul Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului s-a bucurat de sprijin atât din partea unor politicieni şi edili din zonă, dar şi din partea comunităţii de români din Belgia, şi a subliniat că a primit asigurări şi din partea altor colegi europarlamentari, între care Daciana Sârbu, că va beneficia de sprijin în încercarea de a întări identitatea zonală în context naţional.

„Zona de Vest a României are un potenţial cultural, turistic şi economic care trebuie fructificat. O reprezentare directă pe lângă Uniunea Europeană va permite acestor regiuni să fie mai bine cunoscute de către instituţiile europene şi va crea premisele pentru o mai bună promovare, dar şi fructificare a oportunităţilor oferite de apartenenţa la Uniunea Europeană”, spune Victor Negrescu, cel mai tânăr europarlamentar român, desemnat, pentru activitatea sa din peripada 2014-2015, Europarlamentarul Anului pentru Agenda Digitală.

La rândul său, europarlamentarul Emilian Pavel subliniază că rolul regiunilor la nivelul Uniunii Europene este unul din ce în ce mai important şi că între acestea şi instituţiile europene trebuie să existe un contact permanent, prin care să se atragă investiţii şi să se creeze bunăstare. „Foarte mulţi au zis că este un demers important, dar şi foarte mulţi au venit şi au zis că facem separatisme. Nicidecum! Noi vrem să ne promovăm pe plan local şi regional valorile româneşti, să vorbim de ce facem bine, de tradiţiile frumoase. Nu vrem să mai promovăm mesaje antinaţionale, ci să promovăm această regiune frumoasă. Ne dorim ca şi celelalte zone din România să se organizeze şi îi rugăm şi pe ceilalţi europarlamentari să se organizeze în regiunile lor sub această formă”, a declarat Emilian Pavel, la evenimentul de lansare a Delegaţiei Transilvaniei, Crişanei, Banatului şi Maramureşului, desfăşurat la sediul Arthis, Casa de cultură belgo-română de la Bruxelles.

La eveniment a participat, printre alţii, şi Liviu Pop, ministru delegat pentru dialog social în Guvernul Ponta şi „fiu al Maramureşului”, cum el însuşi s-a descris: „Este o mândrie pentru mine, ca fiu al Maramureşului, să ajung în capitala Europei şi să reuşim să facem mai cunoscută România. Îi felicit pe cei doi colegi europarlamentari pentru această idee. Contează să reuşim să le punem în practică, pentru că de la idei la fapte drumul este foarte lung. Noi ne dorim să aducem binele din UE în Transilvania, Crişana, Banat şi Maramureş, zone în care românitatea se respiră, şi este foarte important ce exportăm, pentru că sunt foarte multe lucruri bune acolo”.

Printre cei care au sprijinit iniţiativa s-a numărat şi deputatul PSD de Alba Ioan Dîrzu, care a atras atenţia că zona pe care o reprezintă este una foarte frumoasă, bogată în resurse umane şi agro-turistice, dar pentru care este foarte importantă şi promovarea, atât pe plan naţional, cât şi european. „Oportunităţi sunt foarte multe pentru această zonă, doar trebuie să asigurăm piaţa de desfacere”, a punctat Ioan Dîrzu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.