Indonezia a executat șapte condamnați străini

Share:

Indonezia a executat miercuri opt condamnați la moarte pentru trafic de droguri, printre care șapte străini, în ciuda apelurilor comunității internaționale la clemență, în timp ce o filipineză a obținut o amânare în ultimul moment, a informat presa locală, transmit AFP, EFE și DPA.

Sfidând criticile internaționale și numeroasele apeluri la clemență, cei șapte bărbați au fost împușcați de un pluton de execuție la scurt timp după miezul nopții (17.00 GMT marți).

Cu toate acestea, o filipineză a obținut o amânare în ultimul moment, după ce o persoană suspectată că a recrutat-o pentru a transporta droguri în Indonezia s-a predat autorităților din Filipine, au declarat canalul public Metro TV și ziarul Jakarta Post.

Cei opt bărbați — doi australieni, un brazilian, patru nigerieni și un indonezian — au fost executați în complexul penitenciar din insula izolată Nusakambangan, accesibilă din orașul-port Cilacap, potrivit presei locale. Nicio confirmare oficială nu a putut fi obținută pentru moment.

În Indonezia, condamnații la moarte sunt scoși din celulele lor de izolare, duși într-o poiană, legați de un stâlp și împușcați de un pluton de execuție din 12 trăgători.

Condamnat la moarte de asemenea pentru trafic de droguri, francezul Serge Atlaoui, 51 de ani, a fost scos în ultimul moment de pe această listă după o cerere de recurs. Dar parchetul general indonezian a reafirmat marți pentru AFP că în cazul respingerii procedurii administrative, el va fi executat singur și că autoritățile nu vor aștepta „foarte mult timp”.

Intransigent asupra aplicării pedepsei cu moartea pentru trafic de droguri, președintele indonezian, Joko Widodo, a ignorat numeroasele apeluri la clemență și presiunea diplomatică internațională împotriva pedepsei capitale, care s-a intensificat până în ultimul moment.

Într-un comunicat comun publicat cu câteva ore înaintea execuției, UE, Franța și Australia au chemat Jakarta „să oprească execuțiile” și „să se gândească la impactul poziției Indoneziei în lume și la reputația ei internațională”.

Condamnații au fost executați pe insula Nusakambanga la scurt timp după ce și-au luat adio de la familii și după expirarea celor 72 de ore stabilite de Parchetul general pentru punerea în aplicare a sentinței.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.