Laburiștii și conservatorii se întrec în promisiuni electorale

Premierul britanic David Cameron a promis miercuri că va obține adoptarea unei legi care va garanta înghețarea unor impozite până în 2020, dacă va rămâne prim-ministru după alegerile de la 7 mai, relatează AFP.

Partidul conservator al lui David Cameron este foarte aproape în sondaje de Partidul laburist condus de Ed Miliband, care va deveni locatar la Downing Street 10 în caz de victorie în alegerile din mai.’Este alegerea mea: muncitorii din această țară au plătit suficient impozit’, a spus Cameron în cadrul unui discurs susținut în centrul Angliei. ‘Facem deci această promisiune. Vom legifera în 100 de zile ca aceste taxe să nu crească’, a subliniat el.

Aceste angajamente ale conservatorilor se referă la impozitul pe venit, taxa pe valoare adăugată (TVA) și la deducerile de securitate socială până în 2020. În programul lor electoral, conservatorii au promis deja să nu crească aceste taxe, dar propunerea lui Cameron merge acum mai departe, întrucât vrea să înscrie aceste lucruri în legislație.

Programul conservator prevede ridicarea plafonului de impozitare cu circa 2.000 de lire sterline, la 12.500 de lire sterline (17.500 de euro), și de mărire la 50.000 de lire sterline a pragului de impozitare începând de la care contribuabilul plătește 40% din impozit, față de puțin peste 42.500 de lire sterline în prezent.

De cealaltă parte, liderul laburist Ed Miliband a calificat această promisiune conservatoare drept un tertip disperat de ultim minut.

El a subliniat că, pentru a compensa lipsa de venituri la visteria statului, conservatorii vor fi obligați să reducă și mai mult cheltuielile, după cinci ani de austeritate bugetară impusă la venirea lor la putere, în 2010. De asemenea, Miliband a avertizat împotriva scăderii alocațiilor familiale în caz de victorie a lui Cameron.

În ceea ce privește impozitul pe venit, laburiștii au promis la rândul lor la crearea unui prag intermediar pentru populația cu venituri scăzute, corespunzând unei proporții de 10% din acestea, între cele actuale de 0 și 20%. De asemenea, ei vor să ridice cu cinci puncte procentuale, la 50%, impozitul pentru veniturile superioare sumei de 150.000 de lire sterline anual.

Și unii și alții au promis o anumită strictețe bugetară, deși au opinii diferite privind ritmul care ar trebui impus pentru astfel de măsuri. Conservatorii promit să obțină un excedent încă din anul financiar 2018-2019, în timp ce laburiștii speră să ajungă în acest stadiu ‘cât de curând posibil în următoarea legislatură’, respectiv până în 2020.

Laburiștii garantează totuși că toate promisiunile lor sunt finanțate, că nu vor recurge la împrumuturi suplimentare și că vor fi luate ‘decizii dificile’ pentru a reduce nivelul datoriei publice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.