Acord de coaliție cu două partide pentru guvernul Netanyahu

Primul ministru israelian Benjamin Netanyahu a semnat miercuri un acord de coaliție cu două partide politice, cu o săptămână înainte de expirarea termenului pentru formarea guvernului său.

Șeful guvernului care își încheie mandatul, învingător în alegerile legislative din 17 martie, a încheiat un acord cu partidul ultrareligios Iudaismul Unificat al Torei și cel de centru-dreapta Kulanu, asigurându-se de asemenea cu voturile partidului său, Likud, 46 de voturi în Parlament.

Netanyahu încearcă să formeze o majoritate printre cei 120 de deputați, în timp ce Likud (dreapta) a câștigat 30 de locuri, amintește AFP. Șeful Kulanu, Moshe Kahlon, care se prezintă cu vocație socială, va primi portofoliul Finanțelor, potrivit unor comunicate ale partidului său și Likud.”În viitorul guvern, vom lucra pentru a reforma sectoarele locuințelor și bancar și reduce decalajele în societatea israeliană”, a declarat el la semnare, potrivit comunicatelor.

Likud a anunțat de asemenea într-un comunicat separat un acord cu Iudaismul Unificat al Torei.”Cred că acordul la care am ajuns este un acord bun”, a afirmat Yaakov Litzman, liderul acestui partid ultrareligios citat în text.

Potrivit site-ului ultrareligios de informații Kikar HaShabat, acordul se referă în special la abrogarea unei legi controversate ce prevede sancțiuni penale pentru cei care refuză să efectueze serviciul militar.

Votată anul trecut, această lege elimină scutirea de serviciul militar a evreilor ultrareligioși care studiază în școli talmudice (yeshiva n.r.) și ar trebui să intre în vigoare în 2017. Ea stipulează că studenții la yeshiva trebuie să efectueze serviciul militar sau un serviciu civil și prevede în special pedepse cu închisoarea pentru cei care refuză să facă acest lucru.

Potrivit presei locale, partidele de extremă-dreaptă Căminul Evreiesc, ultrareligios Shass și ultranaționalist Yisrael Beiteinu al ministrului afacerilor externe Avigdor Lieberman ar trebui de asemenea să semneze un acord cu Netanyahu înainte de expirarea pe 6 mai a termenului fixat pentru formarea guvernului, ceea ce ar conduce la o coaliție confortabilă cu 67 de voturi în Parlament.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.