Băsescu, revoltat de poziția CSM

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat joi că MCV-ul „trebuie să continue” și că poziția exprimată miercuri de CSM în ceea ce îl privește l-a „revoltat”.

„Nu sunt dușmanul justiției, ci doar al fățărniciei exprimată prin liderii ei. În ultimele luni, se prezintă o justiție imaculată eludând realitatea și încercând să se „vândă” românilor perfecțiunea sistemului. Această perfecțiune este o minciună. Ea nu există, chiar dacă față de 2004 s-au făcut progrese uriașe, preponderent pe zona de luptă anticorupție. De fapt asta mă îngrijorează, tentația de a crede că s-a terminat procesul de reconstrucție în justiție”, a scris Băsescu, joi, pe pagina sa de Facebook.

Poziţia exprimată ieri de CSM în ceea ce mă priveşte m-a revoltat.
A fost prea mult pentru ca un om care a militat zece ani şi o voi mai face încă zece în favoarea continuării proceselor de consolidare şi îmbunătăţire a funcţionării justiţiei.
Nu sunt duşmanul justiţiei, ci doar al făţărniciei exprimată prin liderii ei. În ultimele luni, se prezintă o justiţie imaculată eludînd realitatea şi încercînd să se “vîndă” românilor perfecţiunea sistemului. Această perfecţiune este ominciună. Ea nu există, chiar dacă faţă de 2004 s-au făcut progrese uriaşe, preponderent pe zona de luptă anticorupţie. De fapt asta mă îngrijorează, tentaţia de a crede că s-a terminat procesul de reconstrucţie în justiţie.
Mai mult, oricine nu recunoaşte perfecţiunea este introdus în malaxorul de propagandă al Inspecţiei Judiciare şi al CSM şi admonestat public pentru prejudicii aduse justiţiei.
A trebuit să suport admonestările publice şi exagerările cît timp am fost preşedinte. Nu sunt dispus să fac acelaşi lucru şi acum, cînd am devenit un cetăţean oarecare ce beneficiază de libertatea de exprimare.
Mă gîndesc doar la zecile de mii de foşti proprietari care au fost batjocoriti mulţi ani prin instanţe, fără a-şi redobîndi proprietăţile, mulţi dintre ei fiind siliţi să-şi vîndă drepturile litigioase către samsari. N-a contat că era vorba de păduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile oraşe. Mai mult, samsarii au fost serviţi “la cheie” în procesele de restituire în instanţe spre deosebire de foştii proprietari.
Oare nu aşa a apărut un Stelu sau un clan Cîrpaci ?
Oare de ce a trebuit să inventăm sisteme de retrocedare administrativă şi acelea afectate de corupţie dacă justiţia ar fi funcţionat ?
Public se prezintă bilanţuri cu arestaţi şi condamnaţi în lupta anticorupţie şi este foarte bine.
Dar pe cînd şi un bilanţ cu daunele provocate de justiţie în procesul de restituire al proprietăţilor ?
Pe cînd un bilanţ cu condamnările la CEDO ?
MCV-ul trebuie să continue.

El a adăugat că oricine nu recunoaște această „perfecțiune” este introdus în „malaxorul de propagandă” al Inspecției Judiciare și al CSM și „admonestat public” pentru prejudicii aduse justiției.

„A trebuit să suport admonestările publice și exagerările cât timp am fost președinte. Nu sunt dispus să fac același lucru și acum, când am devenit un cetățean oarecare ce beneficiază de libertatea de exprimare. Mă gândesc doar la zecile de mii de foști proprietari care au fost batjocoriți mulți ani prin instanțe, fără a-și redobândi proprietățile, mulți dintre ei fiind siliți să-și vândă drepturile litigioase către samsari. N-a contat că era vorba de păduri, terenuri agricole, case sau terenuri prin marile orașe. Mai mult, samsarii au fost serviți „la cheie” în procesele de restituire în instanțe spre deosebire de foștii proprietari. Oare nu așa a apărut un Stelu sau un clan Cârpaci?” mai scrie Băsescu.

Fostul președinte se întreabă de ce a trebuit să fie inventate sisteme de retrocedare administrativă, „și acelea afectate de corupție”, dacă justiția ar fi funcționat.

„Public se prezintă bilanțuri cu arestați și condamnați în lupta anticorupție și este foarte bine. Dar pe când și un bilanț cu daunele provocate de justiție în procesul de restituire al proprietăților ? Pe când un bilanț cu condamnările la CEDO ? MCV-ul trebuie să continue”, a încheiat Băsescu.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a constatat, miercuri, că mai multe afirmații ale fostului președinte Traian Băsescu sunt de natură să aducă atingere independenței sistemului judiciar în ansamblul său.

Plenul CSM a apreciat că declarațiile lui Băsescu au depășit limitele admisibile ale discursului public politic și ale libertății de exprimare, aducând atingere independenței, prestigiului și credibilității justiției, cu consecința subminării autorității acesteia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.