Zilele Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”

0

Cea de-a XV-a ediţie a evenimentului „Zilele Muzeului Militar Naţional” reunește secole din istoria românească şi străină,  în perioada 9 – 10 mai 2015, tema fiind „Ostaşul – Istorie, Tradiţie, Spirit de corp”, iar intrarea este liberă.  

Timp de două zile, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand  I” va avea porțile deschise publicului dornic să ia parte la instrucţii, demonstraţii pirotehnice de artilerie de epocă, transmisiuni militare în campanie şi multe alte surprize organizate de asociaţiile şi grupurile de reconstituire istorică.  Acestea pot fi admirate în intervalul orar 10.00 – 14.00, în curtea interioară a instituţiei.

Echipaţi în uniforme şi costume de la începutul secolului al XIX-lea, membrii Asociaţiei „6 Dorobanţi” vor realiza un bivuac cu aspectele militare şi viaţa cotidiană din epoca napoleonieană.

Demonstraţiile de instrucţie de front şi tactice, conform regulamentelor militare româneşti şi germane din perioada ultimei conflagraţii mondiale, vor fi făcute de către membrii Asociaţiei „Tradiţia Militară” şi ai Asociaţiei „Deutsches Freikorps”, în ţinute specifice ambelor tabere. Detaşamentul armatei austro-ungare, cu o componentă majoritar românească, din Primul Război Mondial, va fi reconstituit de către  „IR-33, Cetatea Aradului”.

Un alt moment de atracţie pentru pasionaţii de istorie va fi demonstraţia cu efecte pirotehnice de artilerie de epocă. În cadrul acestui moment, „Asociaţia Naţională a Colecţionarilor de Arme” va prezenta şi o motocicletă a armatei sovietice din perioada 1941 – 1945.

De asemenea, vizitatorii vor putea asista la funcţionarea unui punct de transmisiuni militare în campanie prezentat la standul organizat deMuzeul Transmisiunilor, filială a Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”.

Nu vor lipsi nici reconstituirile de dueluri, mânuirile de armament alb şi tir cu arcul tradiţional prezentate de către membrii Asociaţiei „Societas Militae Getae”, care vor fi echipaţi în costume medievale din secolul al XV-lea.

Micii vizitatori vor fi cu siguranţă captivaţi de jocurile şi demonstraţiile cercetăşeşti reconstituite de „Organizaţia Naţională a Cercetaşilor din România”, de „Asociaţia Cercetaşilor Tradiţionali din România, ACT-RO”, precum şi de Asociaţia „Fraţii Dimăncescu”.

Nici secțiunea de fotografii şi filme documentare nu este mai prejos întrucât vor putea fi vizionate materiale cu tematică istorico-militară lacinematograful de campanie amenajat special pentru această ocazie. Iar redacţia online „Redescoperă istoria” va prezenta publicului o selecţie de publicaţii şi fotografii din perioada Primului Război Mondial.

La aceste manifestări vor fi şi suite de diverse antichităţi şi mici obiecte militare de epocă oferite pentru vânzare de către colecţionari.

În plus, fanfara militară a Serviciului Muzicilor Militare va încânta auditoriul prin concerte de muzică militară şi de epocă. Din viaţa de ostaş nu putea lipsi „hrana de război”, fasolea cu cârnaţi. Pregătită la bucătăria de campanie, vizitatorii vor putea să guste această mâncare tradiţională.

Vor mai participa şi alte muzee cu specific militar precum: Muzeul Pompierilor, Muzeul Jandarmeriei, Muzeul Poliţiei de Frontieră Giurgiu şiMuzeul Poliţiei Târgovişte care vor prezenta aspecte din activităţile lor.

În ambele zile vor avea loc depuneri de coroane la Monumentul Eroilor Regimentului 21 Inf. (de Oscar Han) şi la Monumentul dedicat generalului I. Em. Florescu (realizat de sculptorul francez Jules Clement Chaplain).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.