MRU: MAE ar putea să ajungă în colaps

Fostul premier și ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu atrage atenția asupra situației nefavorabile în care se află în prezent MAE, susținând că instituția „amenință să ajungă în colaps”, iar „lista ambasadorilor se va constitui pe viitor din pensionari”.

„Era absolut necesară o redinamizare a revenirilor şi plecărilor la post. Există un ciclu, rutinier, de schimbare a reprezentanţilor diplomatici, la patru, cinci ani, a reprezentanţilor consulari la trei, patru ani, în aşa fel încât generaţiile să se succeadă, iar poziţiile importante din alte capitale să fie acoperite de diplomaţi care fie se află la început de carieră şi trebuie să treacă prin experienţa postului extern, fie se află undeva pe culmea carierei şi îşi adjudecă o poziţie de responsabilitate”, a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.

Numirile sunt relativ interesante, nu neaparat surprinzătoare. Mă bucur că într-un număr apreciabil cei care urmează să ocupe noi posturi diplomatice, chiar dacă le leagă între ele, sunt diplomaţi de carieră”, a completat fostul premier, care a precizat că există câteva probleme legate de capacitatea de reînnoire a corpului diplomatic. „Este dramatic scăzută şi asta pe seama îngheţărilor absorbţiilor de personal nou. Examenele de admitere în MAE, din considerente de ordin financiar sunt rarisime, ceea ce duce la o inversare a piramidei vârstelor şi a aptitudinilor diplomatice subliniate de rangul ocupat. Există o paletă largă de ambasadori şi un număr scăzut de diplomaţi aflaţi la primii paşi în carieră”, a precizat Mihai Răzvan Ungureanu la Digi24.

Fostul premier a spus că există un dezinteres vizavi de Ministerul de Externe şi chiar clădirea în care se află este una „improprie”. Acesta este şi motivul pentru care probabil lista ambasadorilor se va constitui pe viitor din pensionari. „Instituţia ameninţă să ajungă în colaps. Cariera de diplomat nu este atât de bine remunerată pe cât s-ar putea crede. Este încărcat de servituţi, e supusă tuturor bătăilor de cap administrative, iar variaţia de confort personal ce înseamnă salariu de exterior şi ce înseamnă salariu în ţară nu e chiar atât de mare. O bună dotare cu ambasadori era necesară”, a mai spus Mihai Răzvan Ungureanu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.