Barack Obama denunță atacurile împotriva libertății presei

Președintele american, Barack Obama, a denunțat vineri atacurile împotriva libertății presei în întreaga lume, primind trei jurnaliști originari din țări care „limitează sever” această componentă „crucială” a democrației: Etiopia, Vietnam și Rusia, scrie AFP.

„În prea multe locuri din întreaga lume, presa liberă este atacată de guverne care doresc să ascundă adevărul ori nu au încredere în cetățeni să îi lase să decidă singuri”, a declarat Barack Obama în prezența bloggerului vietnamez Dieu Cay, a jurnalistei ruse Fatima Tlisova și a celei etiopiene Lily Mengesha.

„Jurnaliștii sunt persecutați, uneori chiar uciși, publicații independente sunt închise, disidenții sunt reduși la tăcere, iar libertatea de expresie este sufocată”, a adăugat liderul de la Casa Albă, salutând curajul invitaților săi care „toți trei și-au găsit refugiu în Statele Unite”.

În apropiere de Ziua mondială a libertății presei, duminică, Barack Obama a salutat rolul jurnaliștilor care „oferă o voce celor care nu au, dezvăluie nedreptățile și obligă lideri ca mine să dea socoteală”.

Potrivit unui raport dat publicității miercuri de organizația pentru apărarea drepturilor omului Freedom House, libertatea presei în lume se află „la cel mai scăzut nivel” din ultimii zece ani.

În document se menționează că numai 14% dintre locuitorii lumii trăiesc într-o țară având o presă liberă (42% într-o țară cu o presă parțial liberă, iar 44% în țări care nu permit libertatea presei).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.