Eurodeputații critică înaintarea militară a Rusiei în Marea Neagră

0

Comisia pentru afaceri externe a Parlamentului European a atras atenția luni asupra pericolului înaintării militare a Rusiei în Marea Neagră în urma anexării Peninsulei Crimeea, ocazie cu care Moscova a câștigat poziții la frontiera maritimă a NATO, potrivit raportului redactat de eurodeptatul român Ioan Mircea Pașcu, preluat de EFE.

Într-o rezoluție adoptată, se subliniază că Rusia și-a consolidat capacitățile militare atât ofensive, cât și defensive în Marea Neagră cu bombardiere cu rază lungă de acțiune „capabile să poarte rachete de croazieră și avioane de recunoaștere care operează aproape de țărmurile vestice ale Mării Negre și care pot pătrunde adânc în Europa Centrală”.

Pentru parlamentarii europeni, anexarea ilegală a peninsulei ucrainene Crimeea oferă Rusiei un”Kaliningrad de sud’, cu alte cuvinte „un alt avanpost în vecinătatea imediată a NATO, de această dată pe mare”, într-o aluzie la enclava rusă de la Marea Baltică.

Potrivit informațiilor PE, Rusia intenționează să adauge flotei sale din Marea Neagră șase noi submarine diesel moderne de tip „Rostov pe Don” și șase noi fregate de tip „Amiral Grigorovici”. De asemenea, eurodeputații au acuzat faptul că Rusia și-a sporit semnificativ capacitățile de apărare aeriană și navală în bazinul Mării Negre, amplasând noi rachete de apărare navală (anti-nave), cu o rază de acțiune de 600 km, capabile să ajungă la Strâmtoarea Bosfor.

Pe plan tactic, s-a subliniat că două brigăzi de infanterie navală — ce pot fi susținute de nave portelicopter de tip Mistral — prezintă o amenințare potențială semnificativă de invazie pe cale terestră. În rezoluție, europarlamentarii încurajează statele membre ale UE „să aibă un răspuns de securitate la aceste provocări”.

În plus, se insistă asupra „importanței critice” pentru toate țările UE a coordonării cu NATO și Statele Unite, precum și asupra faptului că Marea Neagră este o „componentă cheie” a securității euro-atlantice. În aceeași ședință, eurodeputații au aprobat o rezoluție cu privire la stadiul relațiilor dintre UE și Rusia în care și-au manifestat profunda preocupare în legătură cu restricțiile semnificative ale libertății mediilor de comunicare și au reiterat condamnarea Moscovei pentru implicare în războiul din Ucraina prin susținerea separatiștilor proruși.

În acest context, documentul subliniază că Rusia „nu mai poate fi tratată sau considerată ca un partener strategic”, încheie EFE.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.