86% dintre medici au fost expuși la agresiuni verbale

Un raport prezentat marți la Colegiul Medicilor București arată că 86% dintre medici au fost expuși în cel puțin o circumstanță la agresiune verbală.

Totodată, 10,2% s-au confruntat cu incidente de agresiune fizică iar 50% (460 persoane) din totalul celor chestionați au declarat că agresiunile verbale, fizice sau de altă natură produse în timpul exercitării profesiei le-au afectat sănătatea, calitatea vieții sau activitatea, relevă studiul, realizat de Fundația Colegiului Medicilor din Municipiul București (CMMB).

Într-o conferință de presă prilejuită de prezentarea studiului, prof. dr. Ioan Lascăr, președintele CMMB și al Fundației CMMB, a declarat că numărul de cazuri violente înregistrate oficial este mai mic decât cel real iar absența sancțiunilor pentru autori sporește nemulțumirea angajaților din spitale.

„Poziția noastră este fermă: o politică de „toleranță zero” față de agresiune și violență la locul de muncă este singurul remediu”, a spus prof. dr. Ioan Lascăr, președintele CMMB.

Directorul Fundației CMMB, Georgeta Ionescu, a afirmat în aceeași conferință că, în România, a măsura impactul actelor de agresiune la adresa lucrătorilor din sănătate reprezintă „o provocare”, dată fiind lipsa unor informații oficiale disponibile opiniei publice, absența unui sistem de monitorizare și reticența victimelor de a raporta un incident în anumite situații.

„Nici cazurile de agresiune, nici consecințele acestora asupra personalului medical nu au fost înregistrate sistematic și nu există mecanisme unitare de raportare sau proceduri scrise pentru a manageria acest tip de incidente”, a subliniat Georgeta Ionescu.

Potrivit „Studiului pilot privind expunerea la agresiune a medicilor din București”, 14,2% dintre cei intervievați spun că nu au avut asemenea incidente de agresiune.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.