Alimente românești, la Târgul Internațional de la Milano

0

România a participat, în perioada 3 – 6 mai, cu 25 de producători la târgul internațional TuttoFood de la Milano, reuniți sub un pavilion național finanțat de Ministerul Economiei prin Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale, în baza programului de promovare a exportului, a anunțat Asociația pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR).

Potrivit APAR, un suport important în realizarea evenimentului de la Milano a fost oferit de reprezentanții Italiei la București.

„Producătorii români au prezentat la acest eveniment carne și preparate din carne, preparate din pește, conserve, produse de panificație, patiserie și dulciuri, nuci și fructe confiate, sucuri și ape minerale, bere etc. Bunătățile alimentare românești aduse la Milano în scopul promovării de către producători naționali au fost prezentate în două standuri totalizând 318 metri pătrați în hala 6 a complexului expozițional Rho Fiera Milano”, precizează APAR, într-un comunicat remis Agerpres.

Conform statisticilor, anul 2014 a reprezentat cel mai ridicat nivel al exporturilor românești de produse agroalimentare, depășindu-se pragul de 5,57 miliarde euro, ceea ce reprezintă o pondere de 10,62% din totalul exporturilor naționale.

Creșterea față de anul 2013 în proporție de 5,47% a exportului de produse agroalimentare românești menține sectorul pe poziția a treia în structura de export a României, după industria constructoare de mașini și la o diferență foarte mică de industria textilă și a pielăriei. În cadrul sectoarelor de activitate, conform INS, produsele alimentare au avut o creștere cu mult peste categorie și anume 17,84%.

Ponderea Italiei a crescut în comerțul intracomunitar românesc cu 9,29 puncte procentuale, ocupând poziția a doua ca valoare în totalul exportului românesc. Astfel cu 11,9%, Italia este depășită doar de Germania, cu 19,27%, la categoria exporturi ponderea produselor alimentare românești livrate către Italia crescând cu 45,86%, de la 399 milioane euro la 582 milioane euro.

Asociația pentru Promovarea Alimentului Romanesc (APAR) reunește peste 60 de producători autentici din sectorul agroalimentar românesc și își propune ca, prin acțiunile întreprinse, să realizeze din alimentul românesc nu numai un motiv de mândrie națională, ci și un vehicul al dezvoltării economiei românești.

Următoarea manifestare expozițională la care vor participă producătorii români de alimente va fi PLMA Amsterdam, în perioada 19-20 mai 2015, urmând ca toate eforturile asociației să se concentreze apoi pe procedurile privind participarea României la Anuga 2015, care va avea loc la Köln, în perioada 10-14 octombrie 2015.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.