„Acasă la tata” a deschis Festivalul Filmului European

Ediția a XIX-a a Festivalului Filmului European a fost deschisă cu prezentarea, în premieră, în cadrul galei de la Cinema Pro din Capitală, a filmului „Acasă la tata”, de Andrei Cohn.

„Acasă la tata” reprezintă debutul regizoral în lungmetraj al regizorului Andrei Cohn și are la bază un scenariu de Mimi Brănescu. Filmul spune povestea unui tânăr întors din București în satul natal, la tatăl lui rămas văduv și care trăiește cu o femeie din sat. Din distribuție fac parte, printre alții, Alexandru Papadopol, Florin Zamfirescu, Ioana Flora, Mirela Oprișor și Andi Vasluianu.

La ceremonia de deschidere, desfășurată joi seara, Liviu Jicman, vicepreședintele Institutului Cultural Român, instituție organizatoare a festivalului, a invitat cinefilii să descopere, în perioada următoare, o serie de filme „de foarte bună calitate”.

„Este o ediție pe care o sperăm memorabilă pentru că avem un număr record de filme, dar mai important este, poate, că sunt și filme de foarte bună calitate, pe care vă invit să le descoperim împreună în următoarea săptămână și, ulterior, și în alte orașe din țară. Vreau să ne bucurăm, timp de o săptămână, aici (n.r. CinemaPro), sala Elvira Popescu și la Cinema Studio, de proiecții foarte importante, producții foarte importante, dar și de alte evenimente pe care le puteți descoperi pe site-ul nostru”, a declarat Liviu Jicman.

Ambasadorul onorific al festivalului, regizorul și producătorul Tudor Giurgiu, a afirmat că filmele din programul evenimentului „au fost selectate cu mare grijă”, cinefilii având posibilitatea să regăsească în program „multe titluri recente importante”.

„(…) Sper ca publicul să dea curs îndemnului de a veni la festival”, a declarat Tudor Giurgiu, care a dorit, în discursul său, să precizeze că se disociază „de niște cuvinte” apărute în presă, în urmă cu două zile, după o conferință de presă organizată de ICR.

„Personal nu aș dori să mă asociez cu niște poziții extreme, și foarte radicale, și neplăcute din punctul meu de vedere față de activitatea acestui institut. Consider că acum câțiva ani meritul echipei conduse de Horia Roman Patapievici a fost extraordinar în a pune lucrurile în acest fel, meritul mandatului lui Lilian Zamfiroiu este unul la fel de important, pentru că s-a dovedit că ICR își poate recăpăta, în condițiile unui buget mai auster, o stare de normalitate și o stare de dialog cu creatorii. Sunt la fel de convins că domnul Boroianu, atât cât îl cunoaștem și ne-am revăzut ieri, va ști să imprime aceeași direcție. M-aș bucura și mi-aș dori să se întâmple așa ceva, aceste poziții extreme să dispară și să iubiți artiștii și creatorii și oamenii care au fost înaintea dumneavoastră la institut”, a conchis Tudor Giurgiu.

Prezentatoarea galei, Amalia Enache, a afirmat că și la ediția din acest an a festivalului vor fi prezentate filme „care nu sunt suprasaturate de efecte speciale, dar în care putem vedea tot felul de artificii cinematografice obținute adesea doar cu o cameră în mână, mai puțin cu ajutorul computerelor, un festival al filmelor fără bugete spectaculoase, dar cu acea „grande bellezza” a cinematografiei europene, un festival cu staruri care nu țin niciodată prima pagină a revistelor, (…) dar care generează ceva mult mai important, și anume, emoție”.

Ediția din acest an a Festivalului Filmului European se va desfășura în București (7-14 mai), precum și la Craiova (15-17 mai), Iași și Târgu-Mureș (22-24 mai) și Hunedoara (29-31 mai), oferindu-le cinefililor 56 de producții (drame, comedii, biografii, scurtmetraje, documentare, filme de animație) provenind din 26 de țări europene.

Festivalul este organizat de Institutul Cultural Român (ICR) și Reprezentanța Comisiei Europene în România, sub egida EUNIC, cu sprijinul ambasadelor și centrelor culturale ale țărilor europene.

La ediția din acest an, festivalul propune publicului zece premiere europene în România, un film care a primit anul acesta Premiul Oscar, o retrospectivă Tudor Giurgiu și numeroase evenimente conexe: ateliere de critică de film, de educație cinematografică pentru elevi, workshopul de animație pentru copii Anim’est, proiecții multimedia și concerte live, precum și secțiunea Focus, dedicată Ucrainei și Republicii Moldova.

Pe toată durata evenimentului, spectatorii au posibilitatea să voteze filmul preferat. Premiul publicului va fi acordat în cadrul galei de închidere de pe 14 mai.

Accesul la filme este gratuit, pe baza unor tichete cu valoare nominală zero, care pot fi obținute de la casele de bilete în ziua proiecției. La galele de deschidere și de închidere, accesul se face pe bază de invitație. La unele evenimente, unde numărul de locuri este limitat, este nevoie de o înscriere prealabilă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.