Horia Georgescu rămâne în arest preventiv

Fostul şef al ANI Horia Georgescu va fi cercetat în continuare în spatele gratiilor. Magistraţii Curţii Supreme au decis, vineri, să menţină arestul preventiv impus în cazul acestuia în cazul ANRP. Decizia nu este definitivă.

În arest preventiv rămân și Mihnea-Remus Iuoraș, deputatul Theodor Nicolescu, Ingrid Popa-Mocanu, Gheorghe Vișoiu, Florin Hanu și Cătălin Canagiu, relatează Romaniatv.net.

De asemenea, instanța a admis cererea formulată de fostul președinte al ANRP Ingrid Zaarour privind părăsirea teritoriului României, în perioada 16 — 26 mai, pentru a se deplasa la un spital din Milano — Italia, în vederea continuării unui tratament oncologic. Decizia nu este definitivă.

Horia Georgescu se află în arest preventiv din 18 martie, el fiind trimis în judecată pe 9 aprilie de DNA, pentru trei infracțiuni de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, fapte comise în calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP.

Prejudiciul în dosar este de peste 84,5 milioane euro.

În dosar au fost trimiși în judecată deputatul Cătălin Theodor Nicolescu, fost vicepreședinte al ANRP și deputatul Marko Attila-Gabor, fost secretar de stat la Secretariatul General al Guvernului — Departamentul pentru relații interetnice.

De asemenea, au fost deferite justiției alte nouă persoane care, la data faptelor, fie făceau parte fie din Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, fie aveau calitatea de experți evaluatori autorizați: Ingrid Zaarour, președinte al ANRP, Mihnea-Remus Iuoraș și Ingrid Popa-Mocanu, vicepreședinți ANRP, Remus Baciu, vicepreședinte ANRP, Cătălin Canagiu, reprezentant al Ministerului Finanțelor Publice, Gheorghe Vișoiu, angajat ANRP, Florin Hanu, evaluator autorizat, Cornel Drulă și Niculai Nistor, ambii evaluatori autorizați ANEVAR.

Potrivit DNA, membrii Comisiei au emis, în cazul a trei dosare, titluri de despăgubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internaționale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piață a imobilelor și contrare prevederilor legale. Scopul acelor demersuri, precizează DNA, a fost supraevaluarea imobilelor menționate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat și a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase.

DNA menționează că au fost aprobate în 2008: la 4 decembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Nistor Neculai, prin care a fost stabilită o valoare a terenului în suprafață de 55.390 metri pătrați de peste 84,5 milioane lei (1.526 lei/ metru pătrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane euro; la 10 noiembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Cornel Drulă, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 1.535 metri pătrați și construcție demolată de peste 2 milioane euro, prin supraevaluarea acestora cu peste 1,7 milioane euro; la 2 septembrie — raportul de evaluare întocmit de expertul Florin Hanu, prin care a fost stabilită o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudești — Cioplea, actualmente sector 3 București, de peste 104,6 milioane euro, prin supraevaluarea acestuia cu aproximativ 60 milioane euro.

Procurorii susțin că cele trei rapoarte de evaluare întocmite de experți au fost avizate de Gheorghe Vișoiu, expert evaluator angajat al ANRP, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acestora, în conformitate cu standardele și legislația în materie.

Pe de altă parte, deputatul Cătălin Nicolescu, fost vicepreședinte al ANRP, este acuzat că a pretins de la trei persoane un procent de 5% din totalul acțiunilor pe care aceștia urmau să le primească în urma conversiei titlurilor de despăgubire din dosarele aflate la ANRP.

În schimbul banilor, Nicolescu urma să asigure soluționarea favorabilă și cu celeritate a dosarelor de despăgubire.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.