Plățile în numerar au fost plafonate

0

În Monitorul Oficial a fost publicată o nouă lege, care plafonează manevrarea banilor în numerar, relatează Adevărul. Astfel, tranzacțiile cu sume mari și foarte mari vor fi efectuate de acum doar prin bancă. Legea intră în vigoare începând de sâmbătă.

Legea prevede un plafon de 50 000 de lei pe zi pentru plățile în numerar între persoane fizice și unul de 10 000 pe zi între persoanele fizice și cele juridice. Între persoanele juridice, plafonul va scădea de la 10 000 la 5 000 de lei. Plăţile din avansuri spre decontare vor putea fi făcute în limita unui plafon zilnic de 5.000 de lei, stabilit pentru fiecare persoană care primeşte avansuri spre decontare.

Sunt exceptate plata în numerar a impozitelor, taxelor şi amenzilor, retragerea de numerar pentru plata salariilor şi a altor drepturi de personal, plata cheltuielilor de deplasare în interes de serviciu, depunerea de numerar în conturile deschise la bănci şi depunerea de numerar în automate care funcţionează pe baza acceptatoarelor de bancnote sau de monede.

Este prevăzută și o amendă echivalentă cu 10 la sută din suma care depășește pragul stabilit pentru cei care nu respectă legea.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.