Ponta îi dă replica lui Băsescu

0

Premierul Victor Ponta i-a răspuns lui Traian Băsescu la replica postată de acesta pe Facebook. Fostul preşedinte a postat, joi, un mesaj, pe Facebook, în care îi critică în termeni extremi de dur pe parlamentarii care au depus un proiect de lege de modificare a Codului Penal şi de Procedură penală, care fac mai dificilă arestarea. Băsescu le-a transmis parlamentarilor – „Opriţi-vă, imbecililor!”.

Întrebat dacă PSD susţine modificările criticate de fostul preşedinte, premierul Victor Ponta a răspuns: „Eu cred că domnul Băsescu a vorbit în oglindă când a făcut acel apel. Tot acest sistem a fost făcut de Băsescu, şi pe urma criticat de Băsescu după cazul Udrea. Haideţi să lăsăm justiţia să fie independentă şi Parlamentul să îşi facă treabă. Când Băsescu vrea să se numească pe el însuşi sau pe oamenii săi imbecili e problema lui”, a spus Victor Ponta la România TV.

Traian Băsescu i-a criticat joi pe parlamentarii care vor sa modifice Codul Penal si de Procedura Penala eliminand sintagma „suspiciune rezonabilă” în baza căreia se poate dispune arestare preventivă, cu sintagma „indicii temeinice”. Fostul preşedinte le-a transmis parlamentarilor – „Opriţi-vă, imbecililor!”

„Opriți-vă, imbecililor!

Un grup de parlamentari a început o bătălie nemiloasă cu codul penal și cu justiția pentru a înlocui sintagma „suspiciuni rezonabile” cu sintagma „indicii temeinice”. Eu, ca om politic, susțin că formularea actuală trebuie să rămînă pentru că dă un spectru foarte larg de apreciere judecătorului.

Încercarea de a-l încorseta pe judecător în criterii înguste, la aprecierea arestării preventive, ar fi o greșeală și, în mod categoric, problema sistemului nostru judiciar nu este aici, deci opriți-vă!

Personal, cred că problema sistemului judiciar este chiar la parte din judecători, la mentalitatea lor legată de propria independență sau de propria lor putere.

La bordul navelor de mare tonaj, există o vorbă, care, cred eu, este aplicabilă și judecătorilor și ea sună așa: „La bordul navei, între pavilion și Dumnezeu este doar comandantul „. În toată istoria Marinei, nimeni n-a îndrăznit vreodată să-l pună și pe secund între pavilion și Dumnezeu.

Parafrazînd, „În justiție, între lege și soarta unui om, pe de o parte, și Dumnezeu, pe de altă parte, este doar judecătorul”. La fel ca și la comandantul de navă, alături de judecător, nu încape secundul, adică nici procurorul, nici ofițerul SRI, nici avocatul , nici atmosfera creată de televiziuni, uneori chiar cu sprijinul generos al procurorilor, nici opinia publică, nici foștii ofițeri acoperiți dintre judecători și procurori, nici politicienii.

Mai mult ca oricînd justiția are nevoie de judecătorul care este singur pe baricada legii și a conștiinței lui, precum comandantul pe puntea de comandă.”, a scris Traian Băsescu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.