Borza: Contractul de retehnologizare a centralei Dimitrie Leonida, câştigat cinstit de un consorţiu de 13 firme

Contractul de retehnologizare a centralei hidroelectrice CHE „Dimitrie Leonida” a fost câştigat cinstit de un consorţiu de 13 firme şi marchează un moment istoric în care Hidroelectrica şi-a câştigat independenţa, a declarat, vineri, Remus Borza, administratorul special al Hidroelectrica, cu ocazia semnării contractului.

”Suntem astăzi aici ca să marcăm un moment în care Hidroelectrica şi-a câştigat independenţa faţă de aceeaşi trei mari care au primit pe bandă rulată din anii ’90 contracte de la statul român. Şi o să le spun pe nume: Andritz, Voith şi Alstom. Astăzi avem un consorţiu de 13 firme care au câştigat drept şi cinstit, printr-o procedură competitivă acest contract”, a spus Borza, citat de Agerpres.

Acesta a mai spus că după 1997 s-au dat lucrări de anvergură cu încredinţare directă fără să treacă printr-o procedură transparentă, competitivă, iar compania are acum grave probleme de retehnologizare la Porţile de Fier I şi la Porţile de Fier II, dar şi pe Oltul inferior.

”Momentul de astăzi vine să pună punct unor astfel de practici, de a da unor firme fără a trece prin licitaţii şi la preţuri exorbitante”, a explicat Borza. Asocierea Romelectro SA – Litostroj Power DOO a câştigat licitaţia pentru retehnologizarea centralei hidroelectrice (CHE) Dimitrie Leonida – Stejaru cu o ofertă în valoare de 74,996 milioane de euro fără TVA, cu 32% sub valoarea estimată a proiectului în anul 2011.

Potrivit Hidroelectrica, alături de aceste două mari companii s-au alăturat ca subcontractanţi companii româneşti şi străine precum SSH Hidroserv SA, Energomontaj SA, Electroservice RB SRL, Electroechipament Industrial SRL, General Design Tech SRL, ISPE SA, Energoconstruct SA, Concret Construct SRL, Mecanica IND 2004, Blansko Engineering AS (Cehia).

Proiectul se va derula pe o durată de aproximativ 7 ani de la semnarea contractului şi presupune retehnologizarea celor 6 hidroagregate. Lucrările care trebuie executate vizează: reabilitarea şi modernizarea acelor echipamente hidromecanice a căror stare tehnică, după expertizare, permite acest lucru (vanele fluture şi vanele sferice, batardourile aspiratoarelor, regulatoarele de presiune, instalaţiile de ridicat şi transportat); înlocuirea turbinelor, generatoarelor, transformatoarelor, instalaţiilor de automatizare (aferente grupurilor şi instalaţiilor generale ale centralei), instalaţiilor de aer comprimat, apă de răcire, golire aspiratoare, epuismente şi gospodăriei de ulei, staţiilor de 10,5 kV, 110kV şi 220 kV, transformatoarelor de servicii proprii.

De asemenea, contractul presupune realizarea sistemului de monitorizare, de comandă, protecţii şi SCADA, pentru a aduce centrala la standardele actuale de funcţionare, precum şi reabilitarea construcţiilor de pe circuitul hidraulic, începând cu casa vanelor fluture, conductele forţate, casa vanelor sferice, sala maşinilor, bazinul de liniştire şi canalul de fugă, părţi din blocul tehnic, turnul de decuvare, atelierul mecanic şi depozitul de echipament greu.

Compania a lansat procedura de achiziţie „Licitaţie deschisă” cu scopul achiziţiei de lucrări „Retehnologizare CHE Stejaru” în data de 9 decembrie 2014 prin intermediul unui anunţ de participare. În data de 16 martie 2015, la sediul Hidroelectrica, a avut loc deschiderea publică a ofertelor privind atribuirea proiectului de retehnologizare CHE Dimitrie Leonida – Stejaru.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.