Cristian Adomniței, cercetat sub control judiciar

Președintele Consililului Județean Iași, Cristian Adomniței, va fi cercetat sub procedura de control judiciar, a decis vineri noapte Tribunalul Iaşi. Adomniţei a fost reținut de procurorii DNA pentru suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțuni de fals, pentru un proiect cu fonduri europene. 

Tribunalul Iaşi a respins propunerea DNA de arestare preventivă în cazul preşedintelui CJ IAşi şi a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar.

Președintele Consililului Județean Iași, Cristian Adomniței, a fost reținut, joi seară, de procurorii DNA, după mai bine de șapte ore de audieri. Asupra acestuia planează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni asimilate celor de corupție și a unor infracțuni de fals, pentru un proiect cu fonduri europene. La audieri au fost aduși și doi angajați ai Consililui Județean, printre care și șefa Direcției de Proiecte Europene.

De menționat faptul că Adomniței i-a intimidat și i-a pus în situații umilitoare pe auditorii care au descoperit frauda în legătură cu derularea unui proiect ce avea ca obiect promovarea județului Iași. Cel puţin aşa arată stenogramele depuse de procurori la dosarul în care au cerut arestarea preventivă a şefului CJ Iaşi.

Potrivit referatului procurorilor, în septembrie 2013, CJ Iași a acordat firmei Laser Co SRL un contract pentru tipărire materiale de promovare a județului Iași, care consta în realizarea unui catalog de prezentare a județului Iași, tipărirea broșuri, calendare, mape de prezentare, hărți turistice (câte 1.000 de exemplare din fiecare), realizarea unui film de prezentare a județului Iași, furnizarea de stickuri personalizate, 2.000 de pixuri metalice și de plastic personalizate, 6.000 de sacoșe de carton și de plastic personalizate.

Procurorii susțin însă că administratorul Laser Co SRL, Popa Letiția, a utilizat documente false pentru a câștiga licitația, deoarece firma sa nu îndeplinea cerințele minimale ale caietului de sarcini.

Pe 19 decembrie 2013, între CJ Iași și SC Laser Co SRL a fost încheiat un proces-verbal în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea unui număr inferior de materiale față de cel prevăzut în contract (nu au fost predate albumele de prezentare, broșurile, DVD-urile cu filmul de prezentare, machetele cu proiectul conceperii și designului acestora).

Ulterior, a fost semnat un proces-verbal de recepție cantitativă și calitativă, prin care s-a creat aparența recepționării tuturor materialelor prevăzute în contract iar plățile către SC Laser Co SRL au fost efectuate în decembrie 2014.

În lunile februarie-martie 2015, auditorii din cadrul CJ Iași au demarat un control în legătură cu derularea contractului respectiv, fiind identificate neconcordanțe în documente iar la sediul firmei Laser Co SRL au fost descoperite materiale aflate în faza de execuție, care ar fi trebuit predate încă din decembrie 2013 către CJ Iași.

Procurorii notează că, după descoperirea fraudei, Cristian Adomniței și directoarele Teodora Jinga și Carmen Irimescu au făcut demersuri, în cursul lunii martie 2015, pentru a-i împiedica pe auditori să aibă acces la documente și pentru a da timp firmei Laser Co SRL să execute și să livreze materialele de promovare restante, dar și pentru a putea falsifica documente care să ateste că materialele fuseseră predate în luna decembrie 2013 de SC Laser Co SRL și apoi restituite de CJ Iași acestei firme, sub pretextul actualizării unor fotografii.

În prima săptămână a lunii martie 2015, Cristian Adomniței s-a întâlnit la restaurantul Oedosushi din Iași cu cele două directoare, în condiții de maximă confidențialitate (Teodora Jinga și-a lăsat telefoanele mobile într-o altă încăpere), discuțiile având ca temă problemele generate de verificările efectuate de Serviciul Audit Intern din cadrul CJ Iași.

DNA precizează că, ulterior, cei trei au acționat concertat pentru acoperirea cu acte false a fraudei comise, luând decizia de a întocmi documente care să ateste restituirea a 948 albume de prezentare a județului Iași către SC Laser Co SRL, în vederea actualizării gratuite a acestora cu imagini și date privind Aeroportul Internațional Iași, precum și distribuirea a 52 astfel de albume, pentru a justifica lipsa din gestiunea CJ Iași a acestor materiale.

Pe 9 martie 2015, auditorii au fost convocați în biroul lui Adomniței iar la întâlnire au participat și cele două directoare, Teodora Jinga și Carmen Irimescu. Acestea din urmă i-au reproșat șefului Serviciului Audit, Fănel Constantinescu, faptul că a efectuat controlul iar Adomniței l-a întrebat dacă a avut un temei legal pentru a se deplasa la sediul SC Laser Co SRL.

Mai mult, Adomniței l-a întrebat pe Fănel Constantinescu dacă se află sub influența băuturilor alcoolice şi a continuat acțiunile de intimidare la adresa auditorilor și în zilele următoare.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.