MADR: În luna iunie vom lansa întregul PNDR 2014-2020!

0

Toate măsurile din noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020 vor fi deschise până la jumătatea lunii iunie, când așteptăm și aprobarea oficială a programului din partea Comisiei Europene, a declarat pentru Agerpres secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, George Turtoi.

„Estimarea noastră este că în prima jumătate a lunii iunie vom da drumul întregului program (PNDR 2014-2020 n.r.), chiar dacă acum nu putem spune o dată exactă, pentru că mai sunt de emis acte normative pentru lansare. Săptămâna viitoare așteptăm să vină în acest sens o scrisoare de conformitate de la Comisia Europeană, deoarece a fost parcurs tot fluxul de avizare și ne mai trebuie doar semnătura finală”, a precizat Turtoi, potrivit Agerpres.

Potrivit sursei citate, România poate deschide toate măsurile din PNDR în baza scrisorii de conformitate, chiar dacă aprobarea oficială a programului este așteptată abia în prima parte a lunii iunie.

„Aprobarea oficială a programului este așteptată în prima parte a lunii iunie. Dacă vedem că o să fie emisă până la jumătatea lui iunie, poate așteptăm chiar aprobarea oficială pentru lansare, ca să nu mai facem cu derogare. Scrisoarea de conformitate este doar o asigurare informală din partea Comisiei că regulamentele stabilite în PNDR nu se mai schimbă sub nicio formă. În regulamentul european apare o singură posibilitate de lansare până la aprobarea oficială a programului, respectiv pe asumarea răspunderii statului membru.

La sesiunile lansate în luna martie noi am avut asigurarea din partea Comisiei Europene pentru acele măsuri de finanțare, deoarece s-au închis negocierile și nu a mai fost nimic de negociat, lucru pe care scrisoarea de conformitate îl va certifica, însă pentru toate măsurile de finanțare. Comisia nu poate emite parțial, pe anumite măsuri, scrisori de conformitate, ci doar una singură pe tot programul, pe toate măsurile”, a explicat oficialul MADR.

Acesta a subliniat că s-a decis amânarea deschiderii întregului program, stabilită inițial pentru luna mai, deoarece există misiuni de audit din partea CE pe zona proiectelor beneficiarilor publici, iar acest control ar împiedica concentrarea beneficiarilor față de lansarea noilor măsuri din program.

„În ultimele două săptămâni din luna mai avem niște misiuni de audit de la Comisie și de la Curtea Europeană de Audit pe zona proiectelor beneficiarilor publici. De aceea o să mai dureze puțin lansarea întregului program, pentru că nu vreau ca beneficiarii să fie mai mult concentrați pe audit decât pe lansarea noilor măsuri. Știm că procedurile pentru beneficiarii publici sunt mult mai complicate decât cele pentru beneficiarii privați”, a adăugat George Turtoi.

Primele două măsuri de finanțare pe noul Program Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) au fost deschise pe 25 martie 2015, respectiv măsura destinată tinerilor fermieri și investițiilor în ferme, însă deocamdată beneficiarii ‘nu s-au înghesuit’ să depună proiecte.

România are alocată prin PNDR 2014 — 2020 o sumă totală de 9,363 miliarde de euro, din care 8,015 miliarde de euro reprezintă fondurile europene atribuite țării noastre, iar 1,347 miliarde de euro reprezintă contribuția națională. Noul program destinat dezvoltării agriculturii cuprinde 15 măsuri de finanțare, iar creșterea productivității la nivel național și procesarea producției naționale reprezintă cele două obiective majore urmărite în noul PNDR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.