Bolile cardiovasculare ucid din ce în ce mai mulți români

0

Medicii cardiologi atrag atenţia că ne aflăm pe primul loc în Europa în ceea ce priveşte afecţiunile cardiovasculare: 60% din decese sunt cauzate de aceste boli.

Românii au cea mai scăzută speranţă de viaţă din Uniunea Europeană. Nivelul de trai, grijile dar mai ales stilul de viaţă sunt traduse într-un raport al Societăţii Române de Cardiologie care spune că 60% din decesele din România sunt cauzate de bolile cardiovasculare, cu 12% mai mult decât media europeană.

Potrivit medicilor, prezenţi recent la Conferinţa Naţională de Cardiologie de la Sibiu, incindenţa bolilor cardiovasculare a crescut foarte mult în ultimii 10-15 ani. Totodată, medicii se plâng de faptul că, în prezent, nu există un program naţional de prevenţie a acestor afecţiuni severe, scrie evz.ro.

„Insuficienţa cardiacă e o boală foarte severă care omoară foarte mulţi oameni. De 10-15 ani e mai severă decât foarte multe forme de cancer. Nu există practic o percepţie a populaţiei generale legată de severitatea insuficienţei cardiace. Insuficienţa cardiacă este ceva foarte comun. Nu înţeleg că trebuie să se prezinte repede la doctor”, spune dr. Ovidiu Chioncel, medic primar la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof. Dr. C.C. Iliescu.

Potrivit preşedintelui Societăţii Române de Cardiologie, dr. Gabriel Tatu Chiţoiu, principalele cauze care conduc la bolile cardiovasculare sunt hipertensiunea arterială, fumatul, lipsa de mâncare, sedentarismul sau obezitatea.

Pe de altă parte „în alte țări, Danemarca sau Franţa, mortalitatea prin boli cardiovasculare a scăzut sub nivelul de mortalitate prin cancer, care este undeva la 30-35%. Deci au fost făcute progrese foarte mari în ţările care au înţeles că o naţiune este puternică dacă este sănătoasă şi bine educată”, spune dr. Gabriel Tatu-Chiţoiu.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.