Cancerul ovarian, depistat precoce doar în 20% din cazuri

0

Aproximativ  70-75%  din  femeile  cu  cancer  ovarian  prezintă  metastaze  în  momentul diagnosticării,  atrag  atenția  specialiștii,  cu  ocazia  Zilei  Internaționale  de  Luptă  împotriva  acestei afecțiuni, marcată în fiecare an în data de 8 mai.

Acest neoplasm, care reprezintă aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer al  organelor genitale  feminine  la  nivel  mondial,  este  depistat  frecvent  în  stadiu  avansat  din  cauza  lipsei simptomelor specifice. Pacientele confundă simptomele cu cele ale unei tulburări gastrointestinale și întârzie astfel controlul de specialitate.

Diagnosticul tardiv scade considerabil șansele de supraviețuire a pacientelor.  Astfel,  datele Agenției  Internaționale  de  Cercetare  a  Cancerului  (IARC)  arată  că  doar  32%  din  pacientele diagnosticate cu cancer ovarian la nivel european reușesc să supraviețuiască cinci ani.  În general, aproximativ 20% din femeile cu cancer ovarian sunt depistate în primele stadii, când tumora este încă localizată. Doar în această situație, 94% dintre paciente au o speranță de viață mai mare de cinci ani.

„Cancerul  ovarian  este  povara  femeii  moderne.  În  prezent,  sunt  derulate  studii  la  nivel internațional care analizează legătura directă dintre stilul de viață actual, caracterizat prin fumat, dietă dezechilibrată  și  sedentarism,  și  apariția  acestui  tip  de  tumoare.  Din  păcate,  nu  există  o  analiză specifică pentru această afecțiune, însă există soluții pentru a fi depistată la timp: analizele de sânge și controalele  ginecologice  regulate”,  explică  dr.  Dragoș  Median,  medic  primar,  Spitalul  Filantropia București.

Statistici îngrijorătoare

Acest tip de cancer este din ce în ce mai întâlnit în țările dezvoltate fiind la fel de frecvent ca și cancerul de uter (35%) ori de col uterin (27%). În Europa de Est se înregistrează mai mult de 15  cazuri noi la 100.000 de femei. Potrivit datelor GLOBOCAN 2012, în România sunt raportate anual 1850  de cazuri noi, fiind a cincea cea mai frecventă localizare a cancerului la femei.

Factori care influențează apariția bolii

În afara factorilor asociați stilului de viață modern, specialiștii au identificat o serie de cauze care pot duce la apariția cancerului ovarian:

·  vârsta – majoritatea cazurilor de cancer ovarian apar după vârsta de 55 de ani, la femeile care au intrat la menopauză;

· istoricul familial – riscul de apariţie a cancerului ovarian creşte dacă doi sau mai mulţi membri ai familiei, fie din partea tatălui, fie din partea mamei, au avut neoplasm mamar, ovarian sau colorectal; potrivit datelor IARC, riscul de cancer ovarian crește la 25.5% dacă atât mama, cât și sora au fost diagnosticate cu această afecțiune;

· mutaţiile  genetice – purtătorii  unor mutaţii  ale genelor BRCA1 sau BRCA2 (gene care ajută la refacerea celulelor) au un risc mai crescut de cancer ovarian;

· alţi  factori:  un  risc  ridicat  îl  au  femeile  care  nu  au  născut  niciodată,  care  n-au  luat  niciodată contraceptive,  care  au  avut  primul  ciclu  menstrual  la  o  vârstă  fragedă  sau  cele  care  au  intrat  la menopauză la o vârstă înaintată.

Cele mai frecvente simptome

Specialiștii  sfătuiesc femeile  să fie atente la semne persistente care durează de mai multesăptămâni și care nu pot fi explicate:

· dureri abdominale sau pelvine

· balonare persistentă

· senzație de sațietate precoce

· modificări ale tranzitului intestinal (diaree sau constipaţie)

· simptome urinare (micțiuni frecvente sau imperioase)

· sângerări vaginale neobişnuite

· dureri în timpul contactului sexual

· pierdere în greutate

· oboseală, amețeală, senzație de greață.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.