”Polițistul adjectiv”, la Cinemateca Românească din Londra

Share:

Sezonul dedicat filmului cu subiect polițist, care s-a derulat la „Cinemateca românească” din Londra în ultimele două luni, se încheie joi, 14 mai, cu proiecția filmului „Polițist, adjectiv”, în regia lui Corneliu Porumboiu, unul dintre cele mai comentate și premiate producții ale ultimilor ani.

Această serie, în cadrul căreia au mai fost prezentate peliculele  „Aurora” (r. Cristi Puiu) și „Furia” (r. Radu Muntean), a inaugurat o structurare tematică a programului „Cinematecii”, unul dintre programele permanente ale ICR Londra, lansat în anul 2010 și realizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei (CNC). Următoarea serie tematică va fi dedicată ecranizărilor, un filon căruia i se datorează, în cinematografia românească, unele dintre cele mai mari succese de public și critică.

„Polițist, adjectiv” a avut premiera internaţională în 2009, în cadrul secţiunii Un Certain Regard a Festivalului de film de la Cannes, unde a obţinut Premiul Juriului și Premiul FIPRESCI. Filmul a fost distins la Gala Premiilor Gopo pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, cel mai bun scenariu, actor în rol principal, actor în rol secundar şi imagine. De asemenea, a obţinut și marele premiu în cadrul Festivalului internaţional de film Transilvania (TIFF). În Marea Britanie, filmul a fost distribuit de compania Artificial Eye.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.