Georgescu, Hrebenciuc, Ștefan și Iorga, puși sub acuzare de DNA

Share:

Procurorii DNA au dispus, miercuri, punerea în mișcare a acțiunii penale într-un nou dosar care o vizează pe Laura Georgescu, președintele Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), alături de care sunt cercetați fostul deputat Viorel Hrebenciuc, fostul primar din Piatra Neamț Gheorghe Ștefan, precum și Narcisa Iorga, fost președinte și actual membru al CNA.

Potrivit unui comunicat al DNA transmis Agerpres, Laura Georgescu este cercetată pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu (25 de acte materiale) și instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (25 acte materiale), în cazul lui Viorel Hrebenciuc acuzația fiind de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid.

Conform aceleiași surse, Gheorghe Ștefan și Narcisa Iorga au fost puși sub urmărire penală pentru instigare la săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid.

Una dintre acuzațiile din dosar se referă la demersurile făcute de inculpați pentru revenirea asupra unei decizii a CNA din anul 2013, prin care s-a decis retragerea licenței audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de Gheorghe Ștefan.

„La data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, președinta CNA, autoritatea națională în domeniul audiovizualului a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenți), retragerea licenței audiovizuale pentru postul Giga Tv, controlat de inculpatul Ștefan Gheorghe. În consecință, a fost emisă decizia nr. 483/ 2013, în care, după o elaborată expunere de motive și considerații de natură tehnică, s-a hotărât că respectivul post TV (…) a încetat să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licența audiovizuală, mai mult de 96 de ore, pentru orice motive imputabile titularului, singura sancțiune prevăzută de lege într-o asemenea situație fiind retragerea licenței”, se arată în comunicatul DNA.

Ulterior datei la care a fost luată această decizie, Narcisa Iorga, la acea dată membru CNA, l-a îndrumat pe Gheorghe Ștefan să apeleze la cunoștințele sale din mediul politic, pentru a influența votul cu privire la contestația pe care postul de televiziune respectiv intenționa să o formuleze.

„În acest context, Iorga Narcisa a precizat pe cine anume dintre oamenii politici trebuie să îi acceseze și capaciteze, pentru ca aceștia, la rândul lor, să îi influențeze pe membrii CNA asupra cărora puteau să își exercite influența și autoritatea. În acest context, printre oamenii politici nominalizați de Narcisa Iorga, s-a numărat și fostul parlamentar Viorel Hrebenciuc”, se menționează în comunicat.

Procurorii anticorupție susțin că Gheorghe Ștefan i-a solicitat sprijin lui Hrebenciuc, pentru ca acesta să se implice nemijlocit în susținerea postului său de televiziune, astfel încât CNA să revină asupra deciziei prin care a fost retrasă licența.

„În urma solicitării făcute de reprezentantul postului TV, inculpatul Hrebenciuc Viorel s-a implicat nemijlocit în realizarea de demersuri pentru a o determina pe inculpata Laura Georgescu ca instituția pe care o conduce să revină asupra deciziei, folosindu-se de influența și autoritatea pe care le deținea, în calitatea sa de membru al structurilor de conducere din partidul din care face parte, respectiv membru al Comitetului Executiv Național, organul de conducere și de decizie al partidului”, se precizează în comunicatul DNA.

În urma intervențiilor lui Hrebenciuc, pe 1 octombrie 2013 s-a emis o altă decizie a CNA prin care s-a revocat decizia anterioară. În document se menționa doar că argumentele conținute în contestația depusă de postul de televiziune sancționat au fost admise, fără a se mai realiza o analiză tehnică și fără a se solicita un punct de vedere al specialiștilor din cadrul CNA, care să constate dacă susținerile din contestație sunt temeinice și legale.

Potrivit procurorilor DNA, Georgescu Laura a contribuit prin acțiunea sa la „cauzarea unei tulburări însemnate a activității CNA, prin exercitarea necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu și încălcarea dispozițiilor legale din domeniul audiovizual”, ceea ce a permis să funcționeze în continuare un post de televiziune căruia îi fusese retrasă în mod corect licența. În acest mod au fost afectați implicit și ceilalți operatori de televiziune, „atât sub aspectul concurenței neloiale, cât și a încrederii în corectitudinea desfășurării activității de către singurul organism abilitat să monitorizeze domeniul audiovizual și să aplice legislația specifică”.

Laura Georgescu mai este acuzată că în perioada 2013 — 2014, în calitate de președinte al CNA, a instigat la întocmirea unor sesizări cu date nereale, care au fost soluționate prin sancționarea a 11 posturi de televiziune.

„În acest sens, în perioada respectivă, președinta CNA Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea celor 11 posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori. În unele cazuri, sesizarea a fost redactată și înregistrată înainte ca emisiunea reclamată să fi avut loc”, se precizează în comunicatul DNA.

Procurorii dau ca exemplu un post de televiziune în cazul căruia s-a amânat nejustificat prelungirea licenței, ceea ce i-a cauzat prejudicii materiale însemnate, prin reducerea încasărilor din publicitate.

„La momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în cursul anului 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, din dispoziția inculpatei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia. Urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate cu peste 600.000 de lei”, se mai arată în comunicatul DNA.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.