SUA rămân vigilente în fața Iranului

Share:

SUA, care poartă în prezent negocieri cu Iranul asupra programului nuclear al acestuia, rămân ‘vigilente’ față de Teheran, a cărui influență crescând în regiune îngrijorează monarhiile din Golf, a declarat marți președintele american, Barack Obama, citat de AFP.

‘Țările din regiune au motive să fie profund preocupat de activitățile Iranului, în special în legătură cu sprijinul său pentru grupurile violente care operează în interiorul frontierelor altor țări’, a indicat Obama într-un interviu publicat pe site-ul internet al cotidianului saudit Asharq Al-Awsat.

Acest interviu a apărut în ajunul unei serii de întâlniri — miercuri la Casa Albă și joi la reședința prezidențială din Camp David — între Obama și lideri ai țărilor din Golf, cu excepția notabilă a regelui Salman al Arabiei Saudite. ‘Iranul este în mod clar angajat în comportamente periculoase și destabilizatoare în regiune’, a subliniat șeful administrației americane, evocând Siria, Libanul sau Yemenul. El a opinat că aceste reuniuni ar putea reprezenta o oportunitate de colaborare pentru a-i răspunde, informează Agerpres.

‘Ne putem imagina că Iranul ar putea fi chiar mai provocator dacă ar avea arme nucleare’, a remarcat Obama, într-o încercare de a apăra negocierile cu Teheranul asupra programului nuclear al acestuia.

‘Acesta este unul dintre motivele pentru care acordul la care dorim să ajungem cu Iranul este atât de important: prin împiedicarea Iranului să se doteze cu arma atomică, va fi eliminată una din principalele amenințări la adresa securității din această regiune’, a subliniat președintele SUA.

După acordul-cadru încheiat la începutul lunii aprilie la Lausanne (Elveția) între marile puteri ale Grupului 5 + 1 (China, SUA, Franța, Marea Britanie, Rusia, Germania) și Iran, obiectivul este de a ajunge la un acord final înainte de 1 iulie.

Dincolo de îngrijorarea cu privire la programul nuclear iranian și teama că Teheranul se va dota în final cu bomba atomică, obținând în același timp ridicarea sancțiunilor care îi afectează economia, monarhiile din Golf au sentimentul unei dezangajări americane în regiune.

Obama urmează să aibă o întâlnire miercuri dimineață la Biroul Oval cu prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed ben Nayef, precum și cu fiul regelui și ministru al apărării, prințul Mohammed ben Salmane.

După un dineu la Casa Albă cu reprezentanții a șase țări membre ale Consiliului de cooperare din Golf (Arabia Saudită, Bahrein, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman și Qatar), președintele american și reprezentanții monarhiilor din Golf se vor reuni joi la Camp David, o sută de kilometri nord de capitala federală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.