Adomniței află azi dacă va fi arestat

După o jumătate de zi de audieri, Curtea de Apel Iaşi a amânat aseară pentru astăzi luarea unei decizii în „Dosarul Albumul“. Cristian Adomniţei va afla în jurul prânzului dacă va fi sau nu arestat, sau va rămâne cu controlul judiciar sau va fi cercetat fără nicio măsură punitivă la adresa sa, informează Ziarul de Iași.

 Emoţii mari pentru preşedintele Con­siliului Judeţean, Cristian Adomniţei. Li­derul liberal a fost prezent ieri la Curtea de Apel Iaşi, acolo unde magistraţii au judecat contestaţiile formulate în „Dosarul Al­bumul“. Adomniţei a ajuns la Palatul de Justiţie din Iaşi în jurul orei 12, însă a refuzat să facă declaraţii despre acuzaţiile care îi sunt aduse de procurorii DNA. Ju­de­cătorul de şedinţă, Diana Micu Chep­tene, vicepreşedinte al instanţei, i-a audiat pe inculpaţi timp de mai multe ore, şedinţa finalizându-se în jurul orei 19. Judecătorul a decis să amâne pronunţarea pentru astăzi, în jurul prânzului, nefiind însă oferită o oră exactă la care soluţia va fi făcută publică.

„Nu comentez absolut nimica, dar vă mulţumesc că aţi stat aicea lângă mine o zi întreagă. Chiar vă doresc o seară bună“, a spus către presă Cristian Adomniţei, la ieşirea din sala de judecată. La rândul său, unul dintre avocaţii lui Adomniţei, Eduard Boz, a declarat: „Nu ne doream o soluţie pripită, e un semn bun faptul că preşedintele completului a decis să îşi ia răgazul necesar pentru a analiza toate aspectele invocate atât de noi, cât şi de DNA. E bine primită această conduită“.

Ionel Nechita, avocatul Teodorei Jinga şi al lui Carmen Irimescu, a precizat că nu se impune ares­tarea în cazul unor infracţiuni de genul celor reţinute în acest dosar. „Până zilele trecute, practica judiciară la nivel naţional nu a permis luarea celei mai intruzive mă­suri preventive pentru astfel de infrac­ţiuni, considerate cu un grad de pericol redus“, a declarat Nechita.

În acest caz, atât Cristian Adomniţei, cât şi DNA au contestat soluţia dată de Tri­bunalul Iaşi vineri noaptea, atunci când s-a decis ca cei patru inculpaţi din „Dosarul Albumul“ să fie cercetaţi sub control judiciar. În cazul lui Adomniţei, dar şi al celorlalţi trei acuzaţi, Teodora Jinga şi Carmen Irimescu – angajate ale CJ, dar şi Letiţia Popa, administratorul Laser Co, există mai multe variante în privinţa soluţiei aşteptate astăzi. Curtea de Apel poate respinge contestaţiile, şi astfel cei patru inculpaţi vor fi cercetaţi în continuare sub control judiciar. Există şi varianta ca judecătorii să admită contestaţia DNA, ceea ce ar însemna luarea măsurii arestului la domiciliu sau a arestului preventiv.

O variantă ce ar fi agreată de şeful CJ ar fi cea a admiterii contestaţiei sale, ceea ce ar însemna că Adomniţei va fi cercetat fără a fi luată împotriva sa nicio măsură preventivă. De menţionat că, în afară de ultima variantă, orice decizie va lua judecătorul de la Curtea de Apel va impune o serie de restricţii pentru Cristian Adomniţei. Cea mai „blândă“ (în cazul controlului judiciar), presupune că şeful CJ nu va putea pleca din ţară fără acordul DNA şi nici nu va putea discuta cu mai mulţi angaţi CJ implicaţi în dosar. Cea mai dură ar însemna arestarea preventivă, ceea ce ar duce automat la suspendarea sa din funcţie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.