MFP a împrumutat 207 milioane de lei de la bănci

0

Ministerul Finanțelor Publice a împrumutat joi 207 milioane de lei de la băncile comerciale, printr-o licitație de obligațiuni de stat cu maturitate reziduală de 49 de luni, la un randament mediu de 2,61%.

Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 400 de milioane de lei, cererile băncilor au fost de 487 de milioane de lei, însă statul a decis să accepte doar 207 milioane de lei, informează Agerpres.

Vineri va fi organizată o sesiune suplimentară aferentă licitației de obligațiuni de joi, prin care MFP vrea să împrumute alte 60 de milioane de lei, la randamentul stabilit deja la licitație. MFP a programat împrumuturi de circa 2,2 miliarde de lei de la bănci, în luna mai, din care 2 miliarde de lei prin cinci licitații de certificate de trezorerie și obligațiuni de stat, iar 180 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitațiilor de obligațiuni.

Sumele vor fi destinate refinanțării datoriei publice și finanțării deficitului bugetului de stat. Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitații de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 400 milioane lei fiecare, pe 18 și, respectiv, 25 mai.

De asemenea, vor fi organizate trei licitații de obligațiuni de tip benchmark, cu scadențe la trei, cinci și șapte ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea inițială a emisiunii de obligațiuni.

În 2015, MFP intenționează să împrumute de pe piața internă circa 10 — 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie și 25 — 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligațiuni benchmark.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.