Parlamentarii de diaspora vor consultări la Cotroceni

Share:

Parlamentarii de diaspora solicită printr-o scrisoare transmisă președintelui Klaus Iohannis o sesiune de discuții la Palatul Cotroceni pe tema problemelor ridicate de comunitățile de români de peste hotare, votul prin corespondență fiind una dintre temele propuse, a anunțat deputatul Ovidiu Raețchi, joi, într-un comunicat remis Agerpres.

Raețchi precizează că demersul este semnat de toți ceilalți parlamentari de diaspora, senatorii Viorel Riceard Badea și Adrian Anghel, deputații Aurelian Mihai, Eugen Tomac și Mircea Lubanovici.

„Deși puțini la număr (doi senatori și patru deputați), parlamentarii de diaspora au responsabilitatea reprezentării milioanelor de români de peste hotare. (…) Având în vedere datoria noastră constituțională de a prezenta mesajele comunităților de peste hotare autorităților române, dar și responsabilitatea specială a Președintelui României în politica externă și în soluționarea temelor majore de pe agenda societății civile — așa cum este identificarea unei soluții legislative urgente pentru votul prin corespondență — vă solicităm, domnule președinte, să analizați oportunitatea invitării parlamentarilor de diaspora, deputați și senatori, pentru discuții și consultări la Cotroceni”, se arată în scrisoarea adresată șefului statului.

Semnatarii adaugă că problemele și subiectele de dezbatere acumulate de ei în ultimii doi ani, în urma întâlnirilor cu cetățenii pe care îi reprezintă, sunt însemnate, consistente și au un caracter sensibil diferit față de cele aflate pe agenda societății românești.

„Românii de peste hotare, de pildă, solicită o soluție urgentă în problema dreptului elementar la vot. Pentru ei, reprezentarea consulară și diplomatică, precum și o serie de acorduri sociale bilaterale cu alte state constituie priorități majore”, se precizează în scrisoarea transmisă lui Iohannis.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.