Președintele Serbiei refuză să impună sancțiuni Rusiei

0

Serbia va menține o poziție neutră și nu va impune sancțiuni Federației Ruse, a declarat președintele sârb Tomislav Nikolic, în timpul convorbirilor purtate cu Valentina Matvienko, președintele Consiliului Federației (camera superioară a parlamentului rus), care a efectuat miercuri o vizită la Belgrad, după cum a relatat, în pagina sa electronică, postul de radioteleviziune din Voivodina (RTV), citat de mass-media ucrainene.

‘Credem în continuare că Rusia și Uniunea Europeană trebuie să-și rezolve divergențele prin negocieri și suntem dispuși ca prin președinția OSCE (pe care Serbia o exercită în acest an) să contribuim la rezolvarea deplină și cât mai repede posibil a crizei din Ucraina’, a afirmat Tomislav Nikolic, citat de Unian, potrivit Agerpres.

Serbia, aliat tradițional al Moscovei, a declarat în repetate rânduri că nu are de gând să se ralieze sancțiunilor UE împotriva Rusiei, chiar dacă un astfel de demers contravine dorinței sale de a adera la Uniunea Europeană, notează presa ucraineană.

Premierul sârb Alexandar Vucic declarase anterior că nimeni nu poate dicta țării sale să instituie sau nu sancțiuni împotriva Federației Ruse, care a susținut guvernul de la Belgrad în privința problemei Kosovo.

În timpul unei recente vizite la Belgrad, comisarul european pentru extindere și politici de vecinătate, Johannes Hahn, a opinat că Serbia ar trebui totuși să instituie sancțiuni împotriva Moscovei, întrucât aderarea la UE înseamnă și o aliniere la politicile comune.

SUA și UE au impus o serie de sancțiuni, pe etape, împotriva Rusiei pentru rolul său în criza ucraineană.

Statele Unite nu doresc sancțiuni împotriva Rusiei, dar acestea sunt necesare pentru a asigura pacea în Ucraina, a declarat miercuri secretarul de stat John Kerry, vorbind înainte de summitul miniștrilor de externe din țările NATO în Antalya (sud-vestul Turciei).

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.