Antibiotice, profit net în creştere cu 15%, la 3 luni

0

Compania Antibiotice SA (simbol ATB) a remis Bursei de Valori Bucureşti raportul cuprinzând rezultatele economico-financiare după primele 3 luni ale anului 2015, informează Ziarul de Iași.

 Conform rezultatelor financiare comunicate Bursei de Valori Bucureşti, profitul net, a înregistrat o evoluţie pozitivă, atingând valoarea de 6,06 milioane lei, în creştere cu 15% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2014.

Obiectivele prioritare în perioada analizată au fost creşterea vânzărilor în piaţă (ieşirea produselor Antibiotice SA din distribuţie), indicator care a înregistrat o valoare de 73,1 milioane lei, în creştere cu 7,3%, comparativ cu trimestrul I 2014, când a fost de 68,1 milioane lei, precum şi creşterea vânzărilor din farmacii către pacienţi care au evoluat cu 26,5% comparativ cu perioada similară a anului trecut.

Ca urmare, diminuându-şi stocurile din piaţă, societatea şi-a putut realiza producţia pe cele 8 fluxuri de fabricaţie, astfel încât, începând cu trimestrul II, să fie create premisele pentru reluarea trendului de creştere a cifrei de afaceri.

Veniturile din vânzări (cifra de afaceri netă) în valoare de 52,6 milioane lei înregistrează o creştere cu 3% faţă de cifrele estimate în bugetul de venituri şi cheltuieli pentru primul trimestru.

Acest trend a fost determinat în principal de produsele care aparţin următoarelor clase terapeutice: antiinfecţioase de uz sistemic (+14,3%), sistem nervos central (+35%), antineoplazice (+8%) şi aparat respirator (+39%). Totodată, s-a urmărit promovarea medicamentelor noi, valoroase terapeutic, cu o pondere semnificativă în vânzări în anii următori.

În primul trimestru al anului 2015, societatea şi-a completat portofoliul existent cu 3 produse din clasa cardiovasculare şi un produs din clasa antiinfecţioase de uz sistemic.

În perspectiva susţinerii vânzărilor pentru anul 2015, în trimestrul I 2015, societatea a obţinut un număr de 5 reautorizări pe piata internă şi un APP (autorizaţie de punere pe piaţă) pe piaţa externă. S-a finalizat procedura de autorizare descentralizată (DCP) a unui nou produs din clasa SNC în diverse ţări membre ale UE.

În anul 2015 vor fi iniţiate cercetări pentru 20 de produse farmaceutice noi, cercetări care vor permite diversificarea portofoliului companiei pe termen scurt şi mediu.

Compania Antibiotice continuă să îşi consolideze poziţia pe segmentul produselor antiinfecţioase (pentru care deţine locul întâi în piaţa medicamentelor antiinfecţioase generice) şi se afirmă ca producător a unor noi medicamente, valoroase terapeutic şi de interes pentru sistemul sanitar românesc, din ariile tract digestiv, sistem nervos central şi cardiovascular.

Vânzări pe pieţele internaţionale în valoare 5,7 milioane $

Exportul a generat creşterea vânzărilor de produse finite care au fost cu 8% mai mari decât în primul trimestru al anului trecut.

Tot in această perioadă, a fost negociat un nou contract de distribuţie pe piaţa SUA, cu unul dintre cei mai importanţi jucători pe piaţa produselor injectabile. Acest contract se va concretiza în livrări comerciale în a doua jumătate a anului 2015.

De asemenea, au fost demarate noi proiecte de colaborare pentru pieţe din Europa, Federaţia Rusă şi zona CSI, Asia de Sud-Est şi Orientul Mijlociu. Proiectele vizează toate formele farmaceutice fabricate de compania Antibiotice: injectabile, comprimate, capsule, produse semisolide. De asemenea, compania analizează posibilităţile de creştere în zona Africii, pieţe care înregistrează ritmuri de creştere superioare comparativ cu pieţele dezvoltate.

Pentru Nistatină, substanţă activă, creşterea înregistrată în primul trimestru al anului 2015 faţă de aceeaşi perioadă a anului 2014, a fost de aproximativ 2%, Antibiotice menţinându-şi poziţia de lider mondial pentru acest produs, cu o cota de 45% din piaţa mondială.

Strategia companiei pentru Nistatină, vizează valorificarea superioară a produsului prin creşterea prezenţei pe pieţele reglementate, care oferă condiţii superioare de comercializare din punct de vedere al preţurilor de valorificare. În acest sens, în anul 2015 sunt aşteptate noi autorizări către utilizatori finali importanţi din punct de vedere al volumelor anuale consumate pe piaţa din SUA, cu un impact pozitiv semnificativ în ceea ce priveşte rentabilitatea produsului.

Pe lângă obiectivul de a ajunge ca piaţa SUA să fie cea mai mare piaţă de desfacere pentru Nistatină în 2015, compania Antibiotice îşi propune creşterea prezenţei pe pieţele din Europa şi din America de Sud (Brazilia) cu un impact pozitiv în valorificarea superioară a Nistatinei substanţă activă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.