Ponta: Decizia instanței în cazul lui Dragnea e simbolică

0

Decizia instanței în cazul lui Liviu Dragnea este o decizie simbolică de condamnare din punct de vedere juridic a unei acțiuni politice – suspendarea fostului președinte și referendumul, a declarat vineri președintele PSD, Victor Ponta.

„Decizia dlui Dragnea era demult anunțată și mi-a prezentat demisia. Vom discuta în cadrul partidului și cu președintele Iohannis, pentru a face o nouă nominalizare (la Ministerul Dezvoltării — n.r.). Referitor la funcția politică din PSD, eu am fost ales împreună cu dl Dragnea și am făcut echipă. Și cred că luni colegilor noștri trebuie să le spunem ce am putut să facem împreună și ce avem de făcut în viitor, pentru ca PSD într-o democrație să poată să participe la alegeri și, așa cum s-a întâmplat de foarte multe ori, să le și câștige. (…) Este o decizie simbolică de condamnare din punct de vedere juridic a unei acțiuni politice — suspendarea președintelui Băsescu și referendumul, practic a celor 7,4 milioane de români care au votat și a liderilor”, a precizat premierul la sediul central al PSD.

Potrivit acestuia, Liviu Dragnea este singur în acest dosar, în timp ce decizia de suspendare a președintelui Băsescu și referendumul a fost luată de toți liderii PSD, de toți liderii PNL, de un număr important de parlamentari.

„Și am făcut campanie. Nu regret nicio secundă, regret doar că, tot printr-o decizie politică, Curtea Constituțională a anulat rezultatul referendumului. Important este că, de acum încolo, cu siguranță dacă se aplică regula din acest dosar, și anume aceea ca îndemnând oamenii să vină la vot comiți o faptă penală, cu siguranță toate scrutinurile de orice tip din România trebuie să aibă un alt specific. Am văzut primele reacții la fel de uimite ale liderilor aflați acum în Opoziție. (…) Toți ne gândim cum o să facem campanie electorală fără să îndemnăm oamenii să vină la vot. E o chestiune pe care cu siguranță trebuie să o rezolvăm împreună, ca să vedem cum funcționează într-o societate democratică un mod de a face politică în care nu îndemni oamenii să vină la vot”, a afirmat președintele PSD.

Alte decizii luate de partid cu privire la această situație vor fi făcute publice după ședința de luni a conducerii, a anunțat Ponta.

„Astea sunt lucrurile, astea sunt faptele. Mâine (n.r. — sâmbătă) vom fi împreună la Tg. Jiu și la Craiova, pentru că sunt niște proiecte la care dl Dragnea a lucrat foarte mult și care sunt gata. Iar luni, după ședința BPN, vă vom anunța celelalte decizii”, a spus Victor Ponta.

Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție l-au condamnat vineri pe ministrul Dezvoltării, Liviu Dragnea, la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”, cu un termen de încercare de trei ani. Ceilalți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare. Decizia nu este definitivă.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.