Estimările lui Barak Obama despre conflictul din Siria

Share:

Președintele american, Barack Obama, a estimat vineri că nu va fi soluționat probabil conflictul din Siria înainte de plecarea sa de la Casa Albă, la începutul lui 2017, și și-a reafirmat convingerea că nu există ”o soluție militară” la conflict, relatează AFP.

Într-o declarație la canalul de televiziune Al-Arabiya, Obama a apreciat situația din Siria ca fiind ”extrem de complexă”.

Întrebat dacă acest conflict, care s-a soldat cu peste 220.000 de morți, va fi soluționat până la finalul mandatului său, în ianuarie 2017, Obama a răspuns: ”Probabil că nu”.

Este ”un război civil care rezultă din vechi tensiuni. Nu este ceva care a fost provocat de către Statele Unite și nu este ceva care ar putea fi stopat de către Statele Unite”, adăugat Obama, estimând că ”prea des în Orientul Mijlociu oamenii atribuie toate responsabilitățile” Washingtonului.

Subliniind că opțiunea militară ”nu poate fi soluția”, președintele american a reafirmat că rezolvarea conflictului trebuie să aibă loc în cooperare cu monarhiile din Golf, cu care s-a întâlnit la Camp David (SUA), dar și cu alte țări din regiune, precum Turcia.

”Pentru soluționarea gravei crize umanitare, este mai coerent pentru noi de a coopera cu ele decât de a acționa într-o manieră unilaterală”, a adăugat președintele Obama.

AFP amintește că SUA au demarat la începutul lui mai acțiunea de instruire a unui mic grup de rebeli moderați în Iordania pentru a lupta împotriva organizației Statul Islamic (SI).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.