Produsul Intern Brut va crește cu 0,6% după reducerea TVA

0

Evaziunea fiscală va fi redusă semnificativ după scăderea TVA-ului la alimente. Asta crede ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, care susţine că această măsură va aduce, doar până la sfârşitul anului, o creştere a produsului intern brut de 0,6%, informează B1 TV.

În schimb, Teodorovici susţine că Executivul nu are instrumentele necesare pentru a-i împiedica pe retaileri să crească preţurile artificial şi că de acest lucru trebuie să se ocupe Consiliul Concurenţei.

”Scăzând acest nivel de TVA, media la nivel național va fi de 17.5, deja cu acest 9%, ceea ce automat reduce aceasta gaură. Partea de evaziune fiscală scade pentru că mulți din cei care azi se dedau la astfel de fapte renunță pentru că n-au de ce să-și creeze probleme pentru un TVA mult mai mic. La final de an vom avea un 0.6% creștere la PIB față de ce s-a prognozat pentru 2015”, a declarat ministrul Finanțelor .
Ministrul de Finanţe susţine însă că Guvernul nu are cum să îi împiedice pe retailerii care ar încerca să crească artificial preţurile pentru a profita de reducerea TVA. Eugen Teodorovici susţine însă că membrii Consiliului Concurenţei sunt obligaţi să monitorizeze evoluţia preţurilor pentru a împiedica apariţia unor înţelegeri între retaileri.

”E un efect atipic pentru că de obicei în cam toate statele, atunci când prețul petrolului scade pe piețele internaționale, efectele se simt și în țara respectivă. Din păcate în România prețurile fie rămân la același nivel sau poate chiar cresc. Așa și cu 9%, din păcate măsuri legale de a acționa în piață nu există, decât Consiliul Concurenței care trebuie să vegheze ca în piață să nu se creeze carteluri”, a mai spus Eugen Teodorovici.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.